« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PADAMO

Nezaposlenih 16,4 posto, prosječna plaća 5.323 kune

Bilježi se blagi rast broja nezaposlenih, a prosječna neto plaća za srpanj bila je manja za 1,7 posto ili 92 kune

Nezaposlenih 16,4 posto, prosječna plaća 5.323 kune
Nezaposlenih 16,4 posto, prosječna plaća 5.323 kune (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

prosječna plaća

,

Državni zavod za statistiku

,

DZS

Stopa registrirane nezaposlenosti za kolovoz u Hrvatskoj je iznosila 16,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U kolovozu je na mjesečnoj razini zabilježen blagi rast broja nezaposlenih, za 0,2 posto u odnosu na srpanj, a stopa registrirane nezaposlenosti ostala je na razini one iz srpnja. Tako je u kolovozu prekinut trend smanjenja stope nezaposlenosti koji se na mjesečnoj razini bilježio od travnja do srpnja ove godine.

Na godišnjoj se razini i dalje bilježi viša stopa registrirane nezaposlenosti i stopa za ovogodišnji kolovoz je za 2,2 postotna boda viša nego za osmi mjesec prošle godine.

Krajem kolovoza na Zavodu za zapošljavanje je bilo 283.330 nezaposlenih, odnosno 538 osoba ili 0,2 posto više nego u srpnju, a 32.325 osoba ili 12,9 posto više nego u kolovozu prošle godine. Blagi porast nezaposlenosti u odnosu na srpanj iz HZZ-a objašnjavaju smanjenim opsegom sezonskog zapošljavanja te dodatnim priljevom u evidenciju Zavoda osoba koje po završetku redovitog obrazovanja traže posao.

Prosječna neto plaća 5.323 kune

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za srpanj ove godine iznosila je 5.323 kune. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za lipanj ove godine, koja je iznosila 5.415 kuna, prosječna neto plaća za srpanj bila je nominalno manja za 1,7 posto ili za 92 kune.

Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći za srpanj ove godine s podacima za srpanj prošle godine pokazuje da je neto plaća za sedmi mjesec ove godine bila nominalno viša za 0,3 posto ili za 15 kuna.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju kako će podatke o utjecaju posebnog poreza na prosječnu mjesečnu isplaćenu neto plaću po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj ove godine objaviti u redovnom priopćenju o plaćama krajem rujna.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj ove godine iznosila je 7.608 kuna. U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna je bruto plaća za srpanj bila manja za 155 kuna ili nominalno za 2 posto.

Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bila je nominalno manja za 1,4 posto ili za 110 kuna. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 14:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh