« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SRCE NACIJE

Netnayahu na 44. obljetnici 'ujedinjenja' Jeruzalema

"Prije 44 godine grad je ujedinjen i vratili smo se u zemlju predaka", rekao je izraelski premijer

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu proslavio je u nedjelju "ujedinjenje" Jeruzalema, na 44. obljetnicu osvajanja istočnog dijela grada i potvrdio svoju angažiranost u nastavku gradnje u Jeruzalemu, "srcu nacije".

Vlada se obvezala na izgradnju u Jeruzalemu, "srcu nacije", rekao je šef vlade aludirajući na nastavak židovskog naseljavanja istočnog Jeruzalema, unatoč protivljenju međunarodne zajednice.

"Prije 44 godine grad je ujedinjen i vratili smo se u zemlju predaka", nastavio je na ulazu u jeruzalemski Stari grad. Netanyahu je najavio deblokadu stotinu milijuna dolara, uglavnom za turistički i tehnološki razvoj izraelskih institucija, u dva dijela grada.

"Jedinstvo grada je temelj jedinstva naroda Izraela", rekao je Netanyahu i podsjetio na srdačan prijem koji je u utorak doživio u američkom kongresu kada je ponovio svoje protivljenje bilo kakvom kompromisu o istočnom Jeruzalemu. Izrael je pripojio istočni Jeruzalem nakon okupacije najprije de facto proširivši svoje civilno zakonodavstvo od lipnja 1967. i zatim de iure kada je 30. srpnja 1980. prihvatio zakon kojim Sveti grad proglašava svojom "vječnom i nedjeljivom prijestolnicom".

To pripojenje međunarodna zajednica nije nikada priznala, a Palestinici žele da istočni dio grada bude glavni grad njihove buduće države. Prošlog tjedna je izraelska vlada odobrila gradnju 1.520 novih stanova u četvrtima istočnog Jeruzalema.

29.05.2011. 18:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh