« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
tko ima pravo?

Netanyahu protiv UN-a

Prvi političar Izraela se ne slaže s optužbama Ujedinjenih naroda za cenzuru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UN

,

Benjamin Netanyahu

,

Ujedinjeni narodi

,

Richard Goldstone

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je dugu diplomatsku borbu kako bi "oduzeo legitimnost" UN-ovim optužbama da je Izrael počinio ratne zločine u pojasu Gaze, objavio je u subotu izraelski dužnosnik.

UN-ovo vijeće za ljudska prava optužilo je u rezoluciji u petak Izrael za cenzuru, istovremeno podupirući izvješće južnoafričkog pravnika Richarda Goldstonea u kojem se osuđuju izraelske i Hamasove akcije u ratu u Gazi u prosincu prošle i siječnju ove godine.

Netahyahu, koji je upozorio da bi Goldstoneovo izvješće moglo potkopati mirovni proces na Bliskom istoku, rekao je da će se Izrael boriti protiv tih kritika.

"Izrael mora oduzeti legitimnost oduzimanju legitimnosti", rekao je Netanyahu, prenosi izraelski dužnosnik. Dodao je da to "neće trajati samo tjedan ili dva, nego vjerojatno godine".

Dvadest pet država, uključujući Kinu i Rusiju, poduprlo je rezoluciju prihvaćenu na sastanku vijeća u Ženevi, dok je šest država, uključujući i SAD, glasovalo protiv, tvrdeći da je rezolucija jednostrana.

Rezolucija je poduprla Goldstoneovu preporuku da se pitanje ratnih zločina prenese na UN-ovo Vijeće sigurnosti, ne provedu li strane uvjerljivu unutarnju istragu u roku od šest mjeseci. (hina/metro-portal)

17.10.2009. 16:35:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh