« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Nestala britanska djevojčica navodno viđena u Amsterdamu

Britanska policija prikrivala dokaze?

Roditelji nestale djevojčice, Gerry i Kate McCann
Roditelji nestale djevojčice, Gerry i Kate McCann (AFP)
Više o

Madeleine McCann

,

Gerry McCann

,

Kate McCann

Djevojčica Madeleine iz Velike Britanije navodno je kratko nakon svog nestanka iz turističkog mjesta u Portugalu u svibnju 2007. viđena u Amsterdamu, objavljeno je u srijedu u Londonu.

Madeleinini roditelji Kate i Gerry McCann angažirali su privatne detektive da provjere navode svjedokinje koja tvrdi da je vidjela djevojčicu, potvrdio je u srijedu glasnogovornik obitelji McCann, Clarence Mitchell.

Glasnogovornik je predbacio britanskoj policiji da je prikrila informacije o navodnom posjetu djevojčice dućanu u Amsterdamu. Roditelji su to saznali istom nakon što je nedavno policija objavila sve informacije o slučaju.

Prodavačica u trgovini predmetima za zabavu u Amsterdamu opazila je nekoliko dana nakon Madeleinina nestanka u svibnju 2007. plavokosu djevojčicu koja se predstavila kao "Maddy". Prodavačica, 41-godišnja Anna Stam, ispričala je da je djevojčica u dućan došla zajedno s ženom koja je govorila engleski, muškarcem koji je vjerojatno govorio portugalski i s još dvoje djece.

Glasnogovornik obitelji McCann izjavio je da je "tragično" da su roditelji istom sada saznali za slučaj i da već tada nisu mogli slijediti trag informacija iz Amsterdama. Djevojčica ju je na perfektnom engleskom upitala: "Znaš li gdje je moja mama", izjavila je Stam policiji. Nakon što joj je odgovorila da joj majka nešto traži u stražnjem dijelu trgovine, djevojčica je navodno rekla: "To nije moja mama, to je neka strankinja. Uzeli su me od moje mame. Odveli su me s odmora".

Nizozemska prodavačica tek je kasnije saznala za nestanak djevojčice u Portugalu koji se zbio 3. svibnja 2007., a susret s malom Engleskinjom u trgovini prijavila je policiji 18. lipnja.

Britanski su mediji u srijedu objavili informacije o zbrci u spisima portugalske policije o ovom slučaju.

Spisi, s koje je policija u ponedjeljak skinula oznaku tajnosti, obuhvaćaju oko 30.000 stranica i svjedoče o najvećoj i najskupljoj istrazi u povijesti portugalske policije.

Roditelji djevojčice u međuvremenu predbacuju policiji da je za sebe zadržala važne dokaze o slučaju koji bi moguće bili ključni u pravodobnoj potrazi za nestalim djetetom.

Trgovina "Ballonnerie De Ballondrukkerij" u Amsterdamu možda krije samo jedan od brojnih tragova što ih sada istražuju detektivi po nalogu obitelji McCann. Pritom imaju na raspolaganju i fotorobote dvojice sumnjivaca, koji su napravljeni neposredno nakon otmice, ali koje policija nije objavila.

Među mogućim dokazima koji su tek sad objavljeni nalaze se snimke i jedne djevojčice u društvu s jednom ženom, snimljene nadzornom kamerom u portugalskom ljetovalištu neposredno nakon nestanka Madeleine. Privatni detektivi istražuju je li riječ o Madeleini i ženi koja je viđena u Amsterdamu. (HINA/METRO)

06.08.2008. 20:17:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh