« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
MESIĆ I SANADER:

Nesporazumi o suradnji s Haagom su otklonjeni

Dvojica predsjednika složila su se kako neke institucije nisu odradile svoj posao, no prema njihovom mišljenju to ne znači da Hrvatska u potpunosti ne surađuje s ICTY-em.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pogančić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Haaški sud

,

topnički dnevnici

,

suradnja s haaškim sudom

,

državna vlast

Predsjednik Mesić i premijer Sanader nakon današnjeg sastanka Državnog odbora za obilježavanje obljetnica, izjavili su kako je otklonjen svaki nesporazum u državnom vrhu u pogledu suradnje s Haaškim sudom, odnosno pitanja topničkih dnevnika, te da su se složili da pravosuđe mora do kraja obaviti svoj posao.

Stjepan Mesić je u subotu rekao kako Hrvatska "ne smije biti talac manjka političke volje vlasti da uradi sve na što ju obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom". Danas je rekao kako su se te njegove riječi odnosile na sve institucije koje predstavljaju hrvatsku vlast.

"Tu je i predsjednik, Vlada, USKOK, DORH, policija i obavještajne službe, sve je to dio hrvatske vlasti", rekao je Mesić i dodao kako smatra da je trebalo stvari procesuirati u onim slučajevima kada se znalo da je netko ili uklonio ili pokušao ukloniti ili uništio dokaz koji nije privatno, već državno vlasništvo.

Premijer Sanader rekao je da je otklonjen svaki nesporazum, te dodao kako se slaže da su određene institucije, "a tu prije svega mislimo pravosuđe, trebale obaviti svoj posao, ali to ne znači da Hrvatska u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom", rekao je premijer.

Dodao je kako ni on ni predsjednik ne smiju "vršiti politički pritisak" na bilo koju instituciju. "To bi svi oni trebali raditi po logici stvari, ali to ne može biti razlog ni za haaškog tužitelja da kaže da Hrvatska ne surađuje. Jer, meni je jasno da on treba rezultate odmah, ali svaka pravna procedura, pa i državnog odvjetništva i pravosuđa, ima svoj proces koji će možda trajati i duže nego što će trajati proces u Haagu", rekao je premijer. Naglasio je pritom da je u New Yorku i glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, iznio "čvrsto stajalište da Hrvatska u potpunosti surađuje s Međunarodnim kazneni sudom u Haagu".

Izvor: Hina

09.06.2009. 13:19:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh