« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
G20 I G7

Nesigurnost u globalni oporavak još uvijek jako visoka

Vrhunac krize je prošao, ali još nismo u postkriznom razdoblju, postoje brojni problemi koji otežavaju oporavak

Kriza
Kriza (Getty Images)
Više o

recesija

,

G7

,

globalna kriza

,

dugovi

,

G20

Na razgovorima o globalnom gospodarskom oporavku i opasnostima koje mu prijete od visokih cijena nafte, ogromnih dugova nekih zemalja i katastrofa koje su pogodile Japan u Washingtonu su se okupili ministri financija i guverneri središnjih banaka skupine G-20 bogatih i zemalja u razvoju te manje skupine G-7 industrijski najrazvijenijih zemalja, prenosi Hina.

Ministri vodećih svjetskih gospodarstava sastali su se uoči proljetnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 15. do 17. travnja na kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministricom financija Martinom Dalić i guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim.

Američki ministar financija Timothy Geithner, govoreći na konferenciji o globalnom gospodarstvu, kazao je da oporavak od financijske krize 2007-2009. nije oslabio te da su ulaganja i zapošljavanje počeli jačati.

Oporavak neuravnotežen

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn upozorio je da je vrhunac krize prošao ali da treba izbjeći uvjerenje da je svijet u postkriznom razdoblju. Oporavak jača, no svi moraju biti svjesni da to nije oporavak koji želimo jer je neuravnotežen između zemalja, a i unutar pojedinih zemalja. To je razlog zašto je nesigurnost još uvijek jako visoka, istakao je Strauss-Kahn.

Oporavak će, po njegovim riječima malo značiti ako se pokaže samo u makroekonomskim pokazateljima, a ne pretoči se u radna mjesta.

Novi problemi s Grčkom

Dok su se financijski dužnosnici okupljali u Washingtonu, cijene grčkog zaduženje dostigle su nove rekorde. Ulagači su prestrašeni sugestijom Njemačke da će restrukturiranje duga Atene možda biti neizbježno.

Francuska ministrica financija Christine Lagarde rekla je novinarima da se ne vode razgovori o restrukturiranju grčkog duga. Predstavnici zemalja skupine G-7 (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan) sastat će se iza zatvorenih vrata kako bi procijenili ekonomske štete od potresa u Japanu i nemira u arapskom svijetu.

Veći klub G-20, skupina naprednih gospodarstava i onih u razvoju koja daju 85 posto svjetskog BDP-a, nakon sastanka G7 održat će radnu večeru na kojoj će raspravljati o izgradnji globalnog gospodarstva manje sklonog usponima i padovima te ponavljanju kriza koje su obilježile zadnja dva desetljeća.

Kina je već izrazila sumnju da bi u okviru toga plana mogla biti izložena pritiscima da smanji svoj veliki vanjskotrgovinski višak. Kineske devizne rezerve koje odražavaju izvoznu moć njezine ekonomije, dosegle su rekordnih 3.000 milijardi dolara krajem ožujka.

U G-20 su se 2009. dogovorili o smanjivanja neravnoteža između jakih izvoznih ekonomija, kao što je Kina i potrošačkih gospodarstava opterećenih dugom, poput SAD-a, u čemu mnogi ekonomisti vide zametke budućih kriza.

Cilj: Uravnoteženje

Očekuje se da će G-20 idućih mjeseci dovršiti rad na tzv. "smjernicama" za uravnoteženje kojima bi se uočavale potencijalne problematične točke u globalnim gospodarskim kretanjima i tako na vrijeme suzbijale krize.

Uspiju li u tome, čelnici G-20 bi na summitu u francuskom Cannesu u studenome trebali prihvatiti izvješće koje naglašava koje zemlje i politike su najodgovornije za nastavak globalnih neravnoteža.

John Lipsky, zamjenik izvršnog direktora MMF-a, kazao je kako bi s vremenom napori G-20 na uravnoteženju mogli dati snage za ekonomske promjene vladama diljem svijeta.

Ministrica Lagarde je predložila da najveća gospodarstva, koja predstavljaju pet ili više posto globalne proizvodnje - moraju dobiti posebnu pozornost. Francuski dužnosnik kasnije je rekao da se to odnosilo na pet posto od G-2O, a ne globalnog BDP-a.

15.04.2011. 08:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh