« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
RUPA BEZ DNA

Japansko gospodarstvo u velikim problemima

Radijacija, tsunami, na stotine potresa, ogromna materijalna šteta, dugovi i na tisuće stradalih bacili su Japan u duboku krizu

Japan
Japan (Wikipedia)
Više o

Japan

,

japan potres

Japan je u srijedu po prvi put u šest mjeseci smanjio prognozu svog gospodarskog rasta, ustvrdivši da su prošlomjesečni potres i tsunami ugrozili rast, a zasad nema naznaka kad će se nuklearna kriza staviti pod kontrolu, piše Hina.

Novi podaci pokazuju da je prvih dana nakon nesreće u nuklearki Fukushimi isteklo puno više radijacije nego što se ranije smatralo. Američka regulatorna nuklearna agencija ipak je priopćila da se kriza čini "statičnom", dok inženjeri u Fukushimi pokušavaju ohladiti pregrijane šipke nuklearnog goriva.

Ukupne štete nakon trostruke nesreće 11. ožujka u Japanu procjenjuju se na 300 milijarda dolara. "Učinci nesreće bit će privremeni. Ona će izazvati različite neizravne štete ... ali gospodarstvo će se početi oporavljati prema kraju godine. To smatra veliki broj ekonomista", vrlo je optimistična prognoza ministra gospodarstva Yosana.

Nove ekonomske prognoze objavljene su nakon još jednog relativno snažnog potresa koji je u srijedu pogodio sjeveroistok Japana, i koji je zatresao i zgrade u Tokiju. Epicentar potresa magnitude 5,8 bio je u prefekturi Fukushimi, ali zasad nema podataka o mogućim novim štetama u toj regiji teško stradaloj u prošlomjesečnoj katastrofi.

Japan se i prije katastrofe nalazio u velikim dugovima, a proizvodnja diljem zemlje koja je u prošlosti jamčila dobre rezultate izvoza zaustavljena je ili se odvija usporeno. Potpuno je neizvjesno kada će se evakuirano stanovništvo vratiti u svoje domove i što će biti s ljudima koji su u tsunamiju izgubili sve što su imali. 

13.04.2011. 12:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh