« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VODA SE POVLAČI

Neretva se odlučila smilovati Metkovčanima, vodostaj u padu

Razlog pada vodostaja je smanjeno ispuštanje voda iz sustava elektrana na uzvodnom toku rijeke Neretve u BiH (HE Jablanice i HE Mostar)

Poplava u Metkoviću
Poplava u Metkoviću (Tom Dubravec/CROPIX)

Vodostaj Neretve u Metkoviću pada i u 14 sati iznosio je 393, u Opuzenu 267 centimetara, ali i dalje pada, a razina mora na ušću Neretve porasla je na 110 centimetara, najnoviji su podatci Državne uprave za zaštitu i upravljanje. Izvanredno stanje obrane od poplava na snazi je za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku. Morski plimni val dosegnuo je maksimum jutros u 4 sata te je izmjeren vodostaj na ušću Neretve od 136 centimetar, a već u 5 sati 131 centimetar, pa se po podatcima Hrvatskih voda očekuje daljnje opadanje vodostaja i na ušću i u Opuzenu, što će olakšati otjecanje velikih količina vode iz rijeke Neretve u more.

Razlog pada vodostaja je smanjeno ispuštanje voda iz sustava elektrana na uzvodnom toku rijeke Neretve u BiH (HE Jablanice i HE Mostar). Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Metkovića danas je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u dolini Neretve. Predstavnici Hrvatskih voda tom su prigodom naglasili kako pad vodostaja Neretve ne znači i manje probleme. Na desnoj obali, gdje će u poplavljenim područjima razina vode nastaviti rasti, voda će se povlačiti više dana, po procjeni dvostruko više vremena od vremena plavljenja.

Također, rečeno je kako u obzir treba uzeti i stanje u Imotskom i Popovu polju, odakle bi vode mogle također utjecati na stanje u dolini Neretve. Što se tiče opskrbe strujom, rečeno je kako se iz pogona još neće isključivati trafostanice koje se nalazi na desnoj obali Neretve i pokrivaju najugroženije područje - Zagrebačku ulicu i Ulicu neretvanskih gusara, već je moguće isključivanje manjeg broja potrošača. U vezi s opskrbom vodom još je na snazi preporuka Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije da se voda prije upotrebe prokuha. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja zbrinjavaju nemoćne i osobito ugrožene osobe i do sada je bilo tridesetak takvih intervencija. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 17:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh