« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
UDRUGE DIGLE UZBUNU

Nemoralnim zakonom ugrožena slovenska glazba

Kvota domaće glazbe koju moraju emitirati domaće radio postaje trebala bi se smanjiti sa 40 na 15 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

glazba

,

domaća glazba

Novi zakon o medijima po kojemu bi slovenske radio postaje morale emitirati samo 15 posto glazbe domaćih autora, umjesto dosadašnjih 40 posto, tamošnje su glazbene udruge nazvale "sramotnim i nedomoljubnim" činom, te zahtijevaju promjenu njegovih članaka.

"Takav je zakon napravljen radi interesa stranog kapitala kako bi se u Sloveniji besplatno promovirali glazbeni sadržaji za koje ne treba plaćati autorska prava", izjavio je za ljubljansko "Delo" od subote poznati kantautor Zoran Predin koji vodi Slovensku uniju glazbenih stvaralaca (SUGU), krovnu udrugu domaćih autora glazbe.

Novi zakon o medijima koji je predložila vlada premijera Bor uta Pahora smanjuje minimalnu kvotu domaće glazbe koju moraju emitirati domaće radio postaje sa 40 na 15 posto, a ukida i dosadašnju obvezu postaja da se s cehovskim udrugama glazbenika potpisuju ugovore o zaštiti njihovih autorskih prava.

>>Glasna glazba u kafićima potiče ljude da piju brže i više

Radio postaje su često kritizirale sadašnje zakonsko rješenje jer previše štiti domaće autore. One smatraju da visoki autorski honorari predstavljaju oblik poreza, a slično smatraju i neki vlasnici ugostiteljskih lokala koji također na emitiranje glazbe moraju plaćati autorske honorare u obliku paušala.

"Takav će zakon uništiti domaću klasičnu i zabavnu glazbu, te onemogućiti afirmaciju mladih autora. Donedavno je vrijedilo da su nas jezik i pjesma očuvali kao narod, a novi zakon o medijima sa svojim odnosom prema autorima i glazbi mogao bi nas udaljiti od civiliziranog svijeta", rekao je Predin.

Njegovi kolege iz drugih glazbenih udruga tvrde da kvotu za domaću glazbu zapravo treba povećati jer je 40 posto premalo, te da radio postaje kvotu poštuju samo prilikom emitiranja u dnevnim terminima, a ne i noću.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 13:51:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh