« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ECB:

Nema razloga za histeriju oko eura

Izjavio je to član upravnog vijeća Europske središnje banke Ewald Nowotny koji tvrdi da u vezi s eurom nema nikakvih problema

euro
euro (Shutterstock)
Više o

euro

,

Europska središnja banka

,

ECB

,

trofeji

Eurom se trguje u normalnom rasponu i nema razloga za histeriju, bilo u Njemačkoj bilo u drugim zemljama, kazao je u ponedjeljak član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny.

Euro je u ponedjeljak kliznuo na najnižu razinu prema dolaru u četiri godine zbog zabrinutosti vezanih za zaduženost država i straha da će planirane mjere kresanja proračunske potrošnje naštetiti rastu u eurozoni.

"Ne postoji problem u vezi s eurom", ustvrdio je na konferenciji u Berlinu Nowotny, inače guverner austrijske središnje banke.

Konstatirajući da se eurom trguje u rasponu od 1,20 do 1,30 dolara, dodao je: "Mi smo apsolutno u normalnom rasponu, tako da nema posebnog razloga za bilo kakvu posebnu histeriju."

Nowotny je također odbacio zabrinutost u Njemačkoj u vezi s inflatornim pritiscima.

"Gotovo me zaprepašćuje takva histerija u vezi s inflatornim pritiscima, nažalost u određenoj mjeri posebno prisutna u zemlji-domaćinu ove konferencije", kazao je Nowotny.

"To nije naš pravi problem - naš je pravi problem prespori rast", upozorio je.

Prošli je tjedan guverner njemačke središnje banke Axel Weber, također član upravnog vijeća ECB-a, izjavio da odluka ECB-a o kupnji državnih obveznica donosi sa sobom značajan rizik za stabilnost cijena i da kupnja dužničkih papira mora biti ograničena kako bi polučila željeni cilj. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 17:31:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh