« Biznis
objavljeno prije 14 godina
EBRD:

Istočna Europa će se dugo oporavljati od recesije

Duboka recesija će imati negativne učinke u obliku visoke stope nenaplativih kredita i visoke nezaposlenosti

(Shutterstock)
Više o

recesija

,

EBRD

,

istočna Europa

,

ekonomska kriza

Zemlje istočne Europe suočavaju se s neizvjesnim razdobljem oporavka nakon globalne gospodarske krize, pri čemu se očituju velike razlike u brzini rasta u pojedinim zemljama, a novi rizici proizlaze iz fiskalnih pritisaka i financijske volatilnosti u zapadnoj Europi, objavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijim prognozama za regiju.

U EBRD-ovim najnovijim regionalnim gospodarskim prognozama revidirana je naviše prosječna prognoza za regiju na 3,7 posto u 2010., s 3,3 posto koliko je banka prognozirala u siječnju.

Ova revizija odražava podizanje prognoza stopa rasta u nekim od najvećih gospodarstava u regiji, uključujući Rusiju, Tursku, Poljsku, Mađarsku i Ukrajinu.

Recesija je općenito dublja i oporavak će biti sporiji nego u drugim tržištima u nastajanju.

Međutim, prognoze rasta u nekim drugim zemljama, kao što su Rumunjska i Bugarska, revidirane su naniže. Većina zemalja i dalje bilježi spor oporavak, a neke su zemlje suočene s daljnjim padom BDP-a.

To je posebno izraženo u baltičkim zemljama i zemljama jugoistočne Europe (SEE), gdje "najnoviji podaci daju malo dokaza o održivom oporavku", pa su izgledi za rast u tim zemljama revidirani naniže u odnosu na prognoze u siječnju,

"Duboka recesija od kraja 2008. i u 2009. i dalje će imati negativne učinke u obliku visoke stope nenaplativih kredita i visoke nezaposlenosti, što ograničava rast kredita i oporavak domaće potražnje. Krizom izazvani deficiti i ograničeni pristup tržištu državnih obveznica zahtijevat će fiskalnu konsolidaciju.

"Ohrabrujuće je da se kriza u Grčkoj zasad nije značajnije proširila u regiji tranzicijskih zemalja, no to ostaje mogućnost, posebice u jugoistočnim europskim zemljama u kojima su grčke banke snažno zastupljene. Drugi rizik je slabiji rast EU-a kao rezultat fiskalne konsolidacije ili obnovljenih problema u europskim bankarskim sektorima, kaže se u izvješću.

Izvješće ističe očite razlike u brzini i razmjerima oporavka.

Rusija i Slovačka bilježe brži oporavak nego što se prvotno očekivalo. Iako se očekuje da će mađarsko gospodarstvo zabilježiti tek skroman rast u ovoj godini, njezini su izgledi blago povećani zahvaljujući obnovljenom priljevu kapitala. Brži rast također se očekuje i u Turskoj te u Armeniji.

U izvješću se za srednju Europu i baltičku regiju očekuje rast za 1,8 posto u ovoj godini, u usporedbi s 1,4 posto prognoziranih u siječnju, te za 3 posto u 2011. No, tu su razlike vrlo velike, pri čemu Poljska značajno podiže prosjek, dok duboke recesije u Latviji i Litvi tek počinju doticati dno.

U većini zemalja u regiji jugoistočne Europe oporavak će vjerojatno ostati spor, uz prosječan rast od samo 0,3 posto u ovoj godini, u usporedbi sa siječanjskom prognozom rasta od 1,2 posto, nakon čega bi iduće godine uslijedio rast od 2,9 posto.

Osim toga, kriza u Grčkoj ima potencijala za izravno prelijevanje u nekoliko zemalja s kojima je snažno povezana na području trgovine, investicija i financija. Stopa rasta bit će vjerojatno negativna ili jednaka nuli u dvije članice EU-a, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Za Ukrajinu, koja je pogođena najoštrijim padom gospodarskih aktivnosti u toj regiji u prošloj godini, sada se predviđa poboljšanje, pri čemu se rast prognozira u visini 4 posto, U Rusiji, zamah rasta krajem 2009 vjerojatno će se održati, što upućuje na rast od oko 4,4 posto u 2010.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 15:16:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh