« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VONS

Nema potrebe za izvanrednim stanjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ivo Pukanić

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

VONS

Predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su danas nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), sazvanoj nakon atentata na novinara Ivu Pukanića, da nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja, te da je postignut konsenzus svih stranaka oko borbe protiv svih oblika kriminala, poručivši kako će Hrvatska biti sigurna zemlja.

Mesić je pred novinarima rekao kako jučerašnje Pukanićevo ubojstvo "zločin prve vrste" koji ima obilježje i terorizma i mafije, te naglasio kako je na sjednici postignut konsenzus svih o potrebnim aktivnostima kako bi država normalno funkcionirala.

Postignut je dogovor da se u slučajevima u kojima postoji sumnja na stjecanje imovine korupcijom ili na drugi kriminalan način, osoba za koju se sumnja da je imovinu nezakonito stekla, mora sama dokazati porijeklo te imovine. "Teret dokazivanja je u takvim slučajevima na onome u čiju se imovinu sumnja, a ne na državi kao što je to inače slučaj", rekao je Mesić.

Premijer Sanader rekao je kako je nakon konzultacija s ustavnopravnim stručnjacima zaključeno da nema potrebe i zakonskih ovlasti za uvođenjem izvanrednog stanja, odnosno akcije sličnoj "Sablji" u Srbiji. U akciji "Sablja" je tijekom 14 dana u Srbiji privedeno preko 10.000 ljudi, a potom ih je 500 završilo u zatvoru.

"Nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja u Hrvatskoj, ali ćemo uvesti izvanredne mobilizacijske mjere", rekao je Sanader. Naglasio je kako je osnažena podrška paketu antimafijaških mjera, te rekao kako će se s njime požuriti, a dogovoreno je i da ministri pravosuđa i policije već iduću srijedu, a ne kako je prvotno dogovoreno u studenome, izvijeste Sabor o tom paketu.

Sanader je pritom uputio apel pravosuđu za bržim radom na procesima povezanima s organiziranim kriminalom i korupcijom, naglasivši kako se time ne žele miješati u ovlasti pravosuđa.

Dodao je kako su u punom tijeku i pripreme za "uskočke sudove" u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci koji će se baviti organiziranim kriminalom i korupcijom. Kao još jednu od mjera izdvojio je i osobi identifikacijski broj (OIB) i rekao kako cjelokupna država administracija radi na umrežavanju kako bi se zakon o OIB-u u potpunosti mogao primjenjivati.

I premijer je naglasio kako je na sjednici postignut konsenzus među strankama i rekao kako je dobro da su partikularni interesi ostavljeni po strani.

"Predsjednik države i ja želimo uputiti poruku hrvatskoj javnosti da ćemo se do kraja obračunati s organiziranim kriminalom, mafijom ili terorizmom, ma kako god se okarakterizirao taj slučaj nakon istrage", naglasio je Sanader i poručio kako će "Hrvatska biti sigurna zemlja". (hina/metro-portal)

24.10.2008. 14:14:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh