« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NAPOKON

Nema naplate "obavijesti" o dugu

Ako dobijete obavijest o dugu na kojoj je istaknuto da vas to košta neki iznos, možete banku prijaviti Državnom inspektoratu

Hoće li Vlada zauzdati pohlepne banke?
Hoće li Vlada zauzdati pohlepne banke? (Arhiva)
Više o

banke

,

dug

,

naplata

,

ekstraprofit

,

opomene

,

obavijesti

Banke su prošle godine na opomenama zbog duga zaradile, prema nekim izvorima, nevjerojatnih tri milijarde kuna, a niti javna poduzeća i teleoperateri se ne mogu potužiti na taj izvor zarade.

Kako je Sabor odlučio stati na kraj deranju građana, donijeli su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača gdje je u članku 12. izmijenjen tekst na način da je dodan stavak 5. koji glasi: "Izdavanje opomene radi naplate dospjelih novčanih potraživanja nije dozvoljeno naplaćivati". 

Kako su banke pokušale izigrati taj zakon šaljući obavijesti o dugu koje su također naplaćivale po 20 kuna, na upit Indexa Ministarstvo gospodarstva odgovara da to nije po zakonu i da svaki građanin koji dobije takvu "obavijest" može o tome obavijestiti Državni inspektorat.

Sigurni smo da se banke neće pomiriti s ovakvim gubitkom priljeva sredstava i da će vrlo brzo smisliti neki novi način deranja ...

25.07.2012. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh