« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Nema dokaza o povezanosti kave s kroničnim oboljenjima

Autori studije pratili su 40.000 sudionika kroz devet godina i zaključili kako sve dosadašnje tvrdnje o povezanosti ovog omiljenog pića s kroničnim bolestima ne stoje

Fotografija vijesti
Više o

kava

,

kronične bolesti

,

kava štetnost

Unatoč tomu što su neka ranija istraživanja natuknula da bi to mogao biti slučaj, svakodnevno ispijanje kave ne povećava rizik od srčanih oboljenja, raka niti dijabetesa, potvrdila je velika i sveobuhvatna njemačka studija, prenosi Hina.

Rezultati studije objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition trebali bi dopuniti prethodne studije koje su davale oprečne rezultate, a neki su rezultati kavi pripisivali povećani rizik od srčanih tegoba, raka, srčanog udara i drugih boelsti.

"Naši rezultati pokazuju da uživanje kave nije štetno za zdrave odrasle osobe kad je riječ o opasnosti od kroničnih bolesti", kaže Anna Floegel, voditeljica studije i epidemiologinja na Njemačkom institutu za ljudsku prehranu u Potsdam-Rehbruecke.

Autori su prikupili podatke o navikama ispijanja kave, prehrambenim navikama i vježbanju te zdravstvenim podacima više od 42.000 odraslih Nijeamaca koji nisu bolovali ni od kakve kronične bolesti.

Sudionike su pratili devet godina i ustanovili da osobe koje piju kavu i oni koje to ne čine imaju podjednake izglede razviti neku od kardiovaskularnih bolesti, srčani udar, dijabetes ili rak.

Tako je 871 osoba od njih 8.689 koje ne piju kavu kronično oboljelo, a u skupini koja je pila više od dvije šalice kave dnevno oboljelo je 1.124 od 12.137 praćenih osoba, što je oko 10 posto u obje skupine.

S druge strane, znanstvenici su ustanovili da osobe koje piju kavu imaju manje izgleda razviti dijabetes tipa 2, što je oblik koji ne zahtijeva primanje inzulina i povezan je s pretilošću, nego osobe koje ne piju kavu.

Prema istraživanju 3,2 posto osoba koje su pile četiri šalice kave na dan razvilo je dijabetes tipa 2, a u skupini onih koji uopće ne piju kavu takvih je bilo 3,6 posto.

Nakon zbrajanja svih čimbenika koji utječu na dijabetes, kao što su povišena tjelesna težina i pušenje, autori su ustanovili da uživaoci kave imaju 23 posto manje izgleda razviti dijabetes.

To ne znači da kava sprječava razvoj dijabetesa 2, ali istraživanja na životinjama upućuju da bi neki sastojci kave mogli imati pozitivan učinak na metabolizam.

Ne potičemo ljude da počnu piti kavu ako je ne vole, već rezultati studije pokazuju da oni koji to čine ne moraju mijenjati navike kako bi smanjili mogućnost da obole od kroničnih bolesti, rekao je Rob van Damn, profesor na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

01.03.2012. 16:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh