« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEPRAVILNOSTI

Nekoliko popisivača tražilo da se ljudi ne izjašnjavaju kao pravoslavci

U Smilčiću popisivač je u četiri kuće, umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba, upisao grkokatoličku

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Milorad Pupovac

,

vjera

,

Srpsko narodno vijeće

,

popis stanovništva

Srpsko narodno vijeće (SNV) upozorilo je danas kako je u naselju Smilčić na području Benkovca i u općini Viškovo na riječkom području u subotu zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva kada su popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci, javlja Hina.

SNV stoga poziva građane da sve takve i slične slučajeve prijave obližnjem popisnom centru.

U Smilčiću popisivač je u četiri kuće, umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba, upisao grkokatoličku, dok je u Viškovu također sugerirano da se popisivane osobe ne izjasne kao pravoslavci uz neistinito obrazloženje da takva mogućnost i ne postoji u popisnom materijalu, rekao je danas predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu uočenih nepravlinosti u popisu stanovništva, koji je počeo 1. travnja.

Propusti su, kažu u SNV-u, uočene i na području Borova Naselja u Vukovaru, gdje su, po dojavama mještana, popisivači u više slučajeva sugerirali da nije potrebno izjašnjavati se o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a uočeno je i da svi popisivači ne poštuju zakonsku obvezu te uza se nemaju popisne upitnike na jezicima i pismima nacionalnih manjina. Ustav doista jamči građanima da se ne trebaju nikako deklarirati, ali nije posao popisivača da to sugeriraju, upozorava Pupovac.

O tim je slučajevima odmah obaviješten Državni zavod za statistiku (DZS), popisivač u Smilčiću je suspendiran, a suspenzija najvjerojatnije čeka i popisivača s Viškova, kaže Pupovac. Ističe odličnu suradnju s DZS-om, ali i potrebu da se otkrije "tko i zašto na nekom drugom nivou drukčije kontrolira proces popisivanja".

Smatra da su pogreške učinjene u samom sastavljanju popisnog upitnika koji, unatoč sugestiji EUROSTAT-a, ne sadrži sve potrebne odgovore o etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti. Da je to učinjeno, rekao je, popisivači ne bi mogli samovoljno nuditi sugestije.

"Želimo da se s takvom praksom prestane, ali i da se otkrije tko je i s kojom namjerom tako instruirao popisivače. Ovo mora biti iskustvo koje se ne smije ponoviti", kazao je predsjednik SNV-a, koji poziva građane da, bez straha, sve takve i slične slučajeve prijave u općinski popisni centar.

03.04.2011. 18:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    04.04.2011. 10:04
    Od popisivača se tražilo samo da su pismeni i imaju čitak rukopis, sve ostalo je nevažno, kao i zdrav razum.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh