« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
KINA

Nek' vam ne pada na pamet tražiti dozvolu za prosvjed

Policija uhitila Kineza koji je tražio dozvolu za prosvjed protiv korupcije na OI.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

prosvjedi

,

Olimpijske igre u Pekingu

Jednog Kineza koji je tražio dozvolu za prosvjed protiv korupcije tijekom Olimpijskih igara odveli su agenti službe sigurnosti, priopćila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch dodajući da se radi o posljednjem u nizu uhićenja tijekom ovog politički osjetljivog razdoblja u Kini.

Ji Sizun (58) došao je u Peking iz južne pokrajine Fujiana i želio je prosvjedovati na jednoj od tri lokacije koje su kineski dužnosnici namijenili za prosvjede tijekom Olimpijskih igara, a na kojima dosad nije održan niti jedan prosvjed.

Ji je želio pozvati na "veće sudjelovanje kineskih građana u političkim procesima i osuditi korupciju i zloupotrebu vlasti", navodi HRW.

Zatražio je dozvolu za prosvjed u policijskoj postaji u Deshengmenwaiju 8. kolovoza, na dan otvaranja Olimpijskih igara, a nestao je tri dana kasnije kada je ponovno došao kako bi provjerio je li mu izdana dozvola.

"Očevici su izjavili da je Ji ušao u postaju oko 10,45 sati 11. kolovoza. U 12,15 sati je ispraćen iz zgrade i nekoliko muškaraca, koji su vjerojatno bili policajci u civilu, ubacilo ga je u neobilježeni Buick tamne boje", stoji u izvješću Human Rights Watcha. (HINA)

13.08.2008. 09:50:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh