« Život
objavljeno prije 1 godinu
ZNALI SMO :)

Nejednakost je jedan od glavnih uzročnika kriminala

Društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji

Veće razlike, više kriminala... jednostavno!
Veće razlike, više kriminala... jednostavno! (Arhiva)
Više o

kriminal

,

nejednakost

Nejednakost je bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje, tvrde psiholozi referirajući se tako na staru izreku da novac ne može kupiti sreću.

Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod nego "gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva", kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku.

Ona je u svom istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji.

To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama.

Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji.

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima.

"Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak", rekla je.

Premda se psihologija smatra nestranačkom disciplinom, zbog rezultata njezina i drugih sličnih istraživanja sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje.

22.05.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh