« Spektakli
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
WHITE POBIJA SVJEDOČENJE

Nekadašnja agentica potvrdila: Naomi je dobila krvave dijamante

Prošlog četvrtka Naomi Campbell je rekla sucima da ne zna tko joj je darovao neobrađene dijamante

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Naomi Campbell

,

Haag

,

dijamanti

,

suđenje

,

Mia Farrow

,

etnički sukobi

,

dobitnici

,

Mitsuyuki Ikeda

Carole White, bivša agentica Naomi Campbell, izjavila je u ponedjeljak pred posebnim sudom za Sijera Leone da je ta britanska manekenka 1997. primila dijamante koje joj je obećao bivši liberijski predsjednik Charles Taylor, kojem se sudi za zločine protiv čovječnosti.

"Dvojica muškaraca stigla su u noći i izvukla neki papirić, dali ga gospođi Campbell i rekli 'evo dijamanata'", rekla je Carole White. Rekla je da je vidjela pet ili šest dijamanata. "Ona mi ih je pokazala i bila je dosta razočarana jer to nisu bili brušeni dijamanti", dodala je White, koja smatra da je Charles Taylor obećao manekenki ranije tijekom zajedničke večere da će joj poslati dijamante. Time je pobila prošlotjedno svjedočenje britanske manekenke.

Prošlog četvrtka Naomi Campbell je rekla sucima da ne zna tko joj je darovao neobrađene dijamante, koje je primila usred noći nakon dobrotvorne večere koju je organizirao bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela kojoj je nazočila i Carole White. Bivša agentica je izjavila da je Campbell bila jako uzbuđena i rekla da će joj Taylor dati dijamante.

>> Naomi Campbell pozvana kao svjedok na Haaškom sudu

Svjedočenje White slušao je Taylor i potvrđivao ga kimanjem glave i smiješkanjem. Bivša agentica je rekla da su manekenka i Taylor tijekom večere "blago koketirali". Bivša agentica je dodala da su pri kraju večer Naomi Campbell, Charles Taylor i još dvojica muškaraca razgovarali kako dijamante predati Naomi. I glumica Mia Farrrow, koja je također bila na toj večeri, na svjedočenju ranije u ponedjeljak rekla je sucima da je Naomi Campbell sutradan tijekom doručka rekla da je dobila "ogroman dijamant" od bivšeg liberijskog predsjednika.

Taylor odbacuje odgovornost po svih 11 točaka optužnice za građanski rat u Sijera Leoneu u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, tisuće su osakaćene, silovane, a djeca su novačena u vojsku. Suđenje mu je iz Freetowna premješteno u Den Haag kako bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije. 'Krvavim dijamantima' naziva se drago kamenje koje se iskopa u ratnoj zoni i koristi za nabavu oružja. (hian/metro-portal)

09.08.2010. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh