« Život
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
TKO ĆE KOGA, AKO NE SVOJ...

Neil Armstrong uvježbao slavnu rečenicu prije spuštanja na Mjesec

Astronautov brat tvrdi da ga je Neil tjedan dana prije leta na Mjesec pitao kako mu zvuči slavna rečenica

Fotografija vijesti
Više o

Apollo 11

,

Neil Armstrong

,

let na Mjesec

Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo - slavna je rečenica koju su milijuni čuli one srpanjske noći 1969. godine kad je Apollo 11 uspješno izvršio cilj svoje legendarne misije. Ova često ponavljana rečenica izgleda ipa nije bila sasvim spontana, mada je mnogima zvučala upravo tako.

Naime, sudeći po nedavnim izjavama mlađeg brata prvog čovjeka na Mjesecu, Neila Armstronga, Deana, njegov je brat mjesecima ranije smišljao što će reći Zemljanima u trenutku kad zakorači na Mjesec.

Neil Armstrong, koji je umro u kolovozu u 82. godini, uvijek je tvrdio da mu je slavna rečenica "Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo" pala na pamet nakon slijetanja na Mjesec, dok je čekao na izlazak iz lunarnog modula Orla na njegovu površinu.

U intervjuu za dokumentarac "Neil Armstrong - prvi čovjek na Mjesecu", koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, a u Americi će biti emitiran uskoro, njegov mlađi brat rekao je kako to nije posve točno. "Dean Armstrong mi je kazao da ga je Neil pitao što misli o toj rečenici nekoliko tjedana prije misije", rekao je za Reuters producent toga dokumentarca Chris Riley. "Moram reći da je 'tajming' otkrića Deana Armstronga vrlo čudan. Zašto je čekao da mu brat umre? Dean je bio intervjuiran za Nielovu autoriziranu biografiju objavljenu 2002. i nije rekao ništa takvoga, iako je Neil svim članovima obitelji dao dopuštenje da budu posve iskreni", rekao je Robert Pearlman, vlasnik portala CollectSpace.com, posvećenog povijesti letova u svemir. Autor dokumentarca Riley smatra da ovo ni po čemu ne dovodi u pitanje integritet legendarnog astronauta.

Zapravo, je li rečenica unaprijed smišljena ili nije, malo je važno. "Svatko tko se priprema za tako povijestan korak bi bio svjestan njegove važnosti, kao što je toga bio svjestan i Neil, i svakako bi o tome razmišljao unaprijed. Mislim da mu ta rečenica nije samo tako došla dok se spuštao ljestvama, ali vjerojatno nije do kraja odlučio što će reći dok nije sletio", kazao je Riley.

05.01.2013. 16:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh