« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
POŠTUJTE NAŠE AUTOBUSE

Nedovoljna zaštita djece u prometu

Pravobraniteljica za djecu protiv novog Pravilnika o školskim autobusima

Fotografija vijesti
Više o

pravobraniteljica za djecu

,

školski autobus

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca, objavljen u "Narodnim novinama" 4. rujna, ne osigurava dovoljnu zaštitu djece u prometu.

Novi pravilnik predstavlja korak unatrag u usporedbi s dosadašnjim iz 2006. godine, smatra pravobraniteljica koja je zabrinuta što se, unatoč brojnim stradanjima djece u prometu, i dalje ne primjenjuju sve mjere koje su na raspolaganju za primjerenu zaštitu učenika.

Da sa sadašnjom razinom zaštite ne možemo biti zadovoljni potvrđuju brojna stradanja djece u prometu, nažalost i u školskim autobusima

Mila Jelavić 

Jelavić podsjeća kako je prethodni pravilnik propisivao obvezu da sva sjedala u autobusu moraju imati naslon za glavu, a u novom je ta mjera izostala. U novom je pravilniku izostavljena obveza ugradnje sigurnosnih pojasa na svim sjedalima te se sada propisuje da sigurnosni pojas trebaju imati samo ona sjedala ispred kojih nema naslona sjedala.

Iz novog je pravilnika nestala i odredba da sva sjedala moraju imati naslone za ruke pa je sada ta obveza ograničena samo na sjedala smještena u pravcu ulaznih ili izlaznih vrata. Novim pravilnikom, koji se odnosi samo na autobuse, ostaje neuređeno područje uvjeta za druga vozila kojima se organizirano prevoze djeca, a i ona bi svakako morala imati posebnu oznaku i ispunjavati uvjete za sigurnost djece.

U pravilniku je sporno i definiranje djece kao osoba mlađih od 14 godina, čime se onemogućuje zaštita djece starije od 14 godina, koja se također svakodnevno prevoze u školu.

Time se ignorira odredba iz Konvencije o pravima djeteta prema kojoj su djeca sve osobe do 18. godine života pa im treba osigurati posebnu zaštitu.

Pravobraniteljica je neugodno iznenađena što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dalo suglasnost na takav pravilnik, stoga poziva oba ministra da žurno preispitaju sadržaj pravilnika prije njegova stupanja na snagu te da sporne odredbe promijene u skladu s najboljim interesima djece. (HINA/METRO)

09.09.2008. 11:03:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh