« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NISU DOŠLI

Nedostatak svjedoka - odgođeno suđenje Zagorcu i Šporeru

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je u listopadu 2000.; suđenje se nastavlja 21. travnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdat, CROPIX)
Više o

Vladimir Zagorec

,

Zvonimir Hodak

,

Dražen Jakopec

,

Krešimir Ćosić

,

antun šporer

,

Šporerova vikendica

Na suđenju bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalim optuženicima za nezakonito uređenje vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera danas se nisu pojavili pozvani svjedoci, među kojima i general Krešimir Ćosić, bivši zamjenik ministra obrane.

Ćosić je nedolazak na sud opravdao službenim putovanjem u Sjedinjene Američke Države pa je Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak od suda zatražio da odustanu od njegova svjedočenja, odnosno da se na raspravi pročitaju njegovi raniji iskazi.

Drugi pozvani svjedok, nekadašnji šef financija u Ministarstvu obrane, Miljenko Galić na sudu se nije pojavio jer mu nije uručen poziv, budući u mjestu gdje živi ima čak šest osoba istog imena.

Obrana je predložila da se u nastavku postupka ispitaju šef pravne službe u Zagorčevom uredu Boris Poturić i načelnik operativno-planske uprave MORH-a Dražen Jakopec.

Usprkos protivljenju tužitelja sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rajka Tomerlin Almer prihvatila je prijedlog obrane, uz objašnjenje da bi ti svjedoci mogli odgovoriti na pitanja o primjeni pravnih propisa u vrijeme kada su se dogodile navodne zlouporabe zbog kojih se optuženima sudi.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je Šporer na taj način "nagrađen" jer je 1997., kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Vikendica je uređena novcem Ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a. Tužiteljstvo međutim tvrdi da su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA.

Uz Zagorca i Šporera optuženi su i umirovljeni general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Suđenje se nastavlja 21. travnja. (hina/metro-portal)

25.03.2010. 11:53:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh