« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LIEBERMAN:

Neće doći do eskalacije odnosa između Izraela i SAD-a

Velika kriza povjerenja izbila je zbog gradnje naselja u istočnom Jeruzalemu

(Getty Images)
Više o

George Mitchell

,

Avigdor Lieberman

,

Izrael Palestina

,

Izrael SAD

Ozbiljna diplomatska kriza u izraelsko-američkim odnosima koju je uzrokovala politika gradnje židovskih naselja, prevladat će se, izjavio je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

"Stvari će se smiriti, jer ni Sjedinjenim Državama ni Izraelu eskalacija nije u interesu", rekao je za javni radio. "Izravno razgovaramo s čelnicima američke administracije preko različitih kanala".

Istodobno je posebni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell odgodio posjet regiji planiran za utorak, priopćilo je izraelsko predsjedništvo.

U ponedjeljak je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao da je Izrael "strateški saveznik SAD-a i to će i ostati", istaknuvši ipak da Washington očekuje "službeni odgovor" židovske države na njegovu kritiku o novoj gradnji u istočnom Jeruzalemu.

Velika kriza povjerenja izbila je između Izraela i njegova američkog saveznika pošto je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova u vrijeme posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena 9. ožujka objavilo vijest o gradnji 1.600 stambenih jedinica u ortodoksnoj židovskoj četvrti u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael 1967. pripojio svom teritoriju, a Palestinci ga žele za prijestolnicu buduće države.

Izraelski mediji koji se pozivaju na izjavu izraelskog veleposlanika u Washingtonu, opisuju sadašnju krizu kao najgoru u zadnjih 35 godina. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 10:22:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh