« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DARKO MILINOVIĆ:

Neće biti ukidanja bolnica

POGLEDAJTE VIDEO - Ministar Milinović izjavio je da postoji veliki prostor za daljnju racionalizaciju u organizacijskom smislu

(Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)
Više o

HZZO

,

bolnice

,

Darko Milinović

,

Andrija Hebrang

,

zdravstveni sustav

,

hrvatsko zdravstvo

Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas da ukidanja hrvatskih bolnica neće biti, ali i najavio da će provesti racionalizaciju bolničkog sustava, prijedlog koje će biti poznat nakon cjelovite analize koju upravo provode ministarstvo i HZZO.

"Ukidanja bolnica, u pravom smislu te riječi, neće biti, opstat će, primjerice, bolnice u Kninu, Gospiću, Požegi. No, postoji veliki prostor za daljnju racionalizaciju u organizacijskom smislu i na tome ćemo ustrajati", izjavio je Milinović.

Istaknuo je da svi pokazatelji Svjetske banke govore da u Hrvatskoj nema viška bolnica niti bolničkih kreveta, već da su problemi vezani uz efikasnost. Najavio je da bi za desetak dana trebala biti održana stručna rasprava koja bi trebala iznjedriti prijedlog racionalizacije bolničkog sustava, s kojim će, kaže, upoznati premijerku i vladajuću koaliciju, a potom i javnost.

Na pitanje znači li ta racionalizacija i objedinjavanje nekih bolnica, Milinović je uzvratio protupitanjem treba li Zagrebu 17 bolnica, 17 članova upravnih vijeća s po sedam članova. Pitanje je, dodaje, je li bolnice moguće organizirati na drugi, učinkovitiji i što se troškova tiče racionalniji način.

"Ja mislim da je, ali dopustite da nakon cjelovite analize izađemo s cjelovitim prijedlogom, da ne idemo s nekim insuficijentnim prijedlozima kao što čitam u pojedinim novinama", rekao je.

Milinović je naglasio da je aktualnu krizu iskoristio i dalje će je koristiti za racionalizaciju sustava. "Ako smo uspjeli smanjiti troškove za bolovanje za 500 milijuna kuna, troškove za lijekove za 500 milijuna kuna, onda nema razloga da boljom organizacijom bolničkog sustava, ako je to moguće, smanjimo troškove", dodao je.

Na upit novinara misli li da je predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang prespavao njegovu reformu zdravstva, Milinović je odgovorio kako je izjavio da je reformu prespavao SDP-ovac Rajko Ostojić, nakon njegove tvrdnje da on (Milinović) nije spreman na kategorizaciju bolnica zbog svoje matične, gospićke bolnice.

Novinari su, pak, Hebranga upitali je li, zbog nagađanja o ukidanju bolnica, u sukobu s Milinovićem, na što im je odgovorio: "Nema apsolutno nikakvog sukoba". O navodnom je sukobu, kaže, pročitao u novinama, a danas ga je Milinović upoznao s demantijem.

Ponovio je kako se protivi ukidanju bolnica, te naglasio da je racionalizacija zdravstvenog sustava opsežan i dugotrajan posao koji se "radi već 20 godina i radit će se još 100 godina". (hina/metro-portal)

17.03.2010. 15:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh