« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORUT PAHOR

Ne vjerujem da Srbija može ući u EU zajedno s Hrvatskom

Slovenija podupire Srbiju na putu u Europsku uniju, izjavio je predsjednik slovenske vlade nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Mirkom Cvetkovićem

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Slovenija

"Ne vjerujem da Srbija u Europsku uniju može ući zajedno s Hrvatskom, no Srbija u nama ima saveznika koji upozorava da vrata EU-a moraju ostati otvorena i kad se uključi Hrvatska", rekao je Pahor.

Pahor je izjavio da su razgovarali o položaju slovenskih tvrtaka koje posluju u Srbiji još od vremena bivše SFRJ te da će uskoro predstavnici dviju vlada razgovarati o sukcesijskim pitanjima SFRJ, budući da sporazum o sukcesiji regulira to pitanje. Također je najavio da če uskoro u Sloveniji stupiti na snagu bilateralni socijalni sporazum.

Cvetković je istaknuo kako vjeruje da će dobri odnosi sa Slovenijom i dalje jačati, ustvrdivši da odnosi nisu pogoršani ni zbog odluke srbijanskog predsjendika Borisa Tadića da ne sudjeluje na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja u početku ove godine. Dodao je da nije izostao zbog odnosa sa Slovenijom, nego zbog stajališta Srbije prema kosovskom pitanju.

"Slovenija je Srbiji uzor na našem europskom putu i jača naše uvjerenje da to i mi možemo postići", rekao je Cvetković.

Predsjednika srbijanske vlade u Ljubljani primili su i predsjednik države Danilo Tuerk te predsjednik parlamenta Pavel Gantar, a posjetio je i pastoralni centar Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani. Održan je i susret gospodarskih izaslanstava dviju država. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 18:13:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh