« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ:

Ne smije se popustiti aferaštvu

Josipović je istaknuo kako je potrebno manje koristiti riječ ''afera'', te pustiti da policija, DORH i pravosuđe rješavaju slučajeve korupcije i kriminala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/Cropix)
Više o

korupcija

,

afera

,

Ivo Josipović

,

aferaštvo

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović upozorio je večeras u Makarskoj kako treba voditi računa da se u rasvjetljivanju afera ne popusti aferaštvu, preporučivši da se riječ "afera" manje rabi.

"Važno je da u cijeloj toj priči ne podlegnemo aferaštvu, nego da odmjereno, stručno i profesionalno policija, državno odvjetništvo i pravosuđe riješe sve slučajeve ozbiljnog kriminala koji ugrožava i sigurnost Hrvatske", rekao je odgovarajući na novinske upite.

Josipović je kazao da je potrebno riječ "afera" rabiti manje jer ''afera koja je samo medijska, a nije suštinska, nije ono što bi trebalo biti glavna oznaka naše borbe protiv korupcije i kriminala''. Na upit što će učiniti da afere ne postanu aferaštvo, Josipović je kazao kako može upozoravati na slučajeve koje treba istražiti.

"Kao predsjednik Republike mjerodavan sam za sigurnosne službe i tražit ću od njih da odlučno istražuju sve slučajeve za koje se sumnja da je riječ o kriminalu", dodao je.

Istaknuvši kako se pravosuđe suočava s nekoliko teškoća, dodao je da je stalno pod utjecajem politike i neprekidno se treba boriti za njegovu neovisnost. Problem je i "klanovska neprincipijelna zatvorenost" i tu pravosuđe mora učiniti velik iskorak, a osim toga stalno se treba boriti za edukaciju i odgovornost pravosuđa i sudaca, rekao je Josipović.

Komentirajući slučaj danas zaplijenjene talijanske koćarice kod Visa, rekao je da Hrvatska mora štititi svoje more, prirodna bogastva i ribare. Moguća je ravnoteža između zaštite prirodnih bogatstava, naših ribara i našeg interesa za ulazak u EU te je upravo na tom tragu bila i odluka o ZERP-u, istaknuo je.

U susretu s građanima više je puta naglasio kako su njegovi roditelji iz Baške Vode, a s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom razgovaro je o teškoćama u gradu, o nekim imovinskim pitanjima u postupku denacionalizacije u gradu te o nedavno probijenu tunelu kroz Biokovo "Svetom Iliji".

Potom je otputovao u Šošiće, mjesto između Makarske i Vrgorca, gdje se održava događanje "S predsjednikom na buće". (hina/metro-portal)

02.02.2010. 21:52:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh