« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
13.-16. TRAVNJA

Ne propustite jubilarnu 20. proljetnu reviju jazza

Uz hrvatske jazz glazbenike, nastupit će jazzisti iz Austrije, Švicarske i Velike Britanije te SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić/CROPIX )
Više o

proljetna revija jazza

,

Boško Petrović

,

Vatroslav Lisinski dvorana

,

grožnjan jazz selection

U Zagrebu će se od 13. do 16. travnja održati jubilarna, 20. proljetna revija jazza koju će otvoriti doajen hrvatskog jazza Boško Petrović i Grožnjan jazz selection 2010., a tijekom četiri dana Revije u Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog", uz hrvatske jazz glazbenike, nastupit će jazzisti iz Austrije, Švicarske i Velike Britanije te SAD-a.

Nakon Boška Petrovića i Grožnjan jazz selectiona 2010. te njihovih gostiju Josipa Blaškovića (vibrafon) i Filipa Merčepa (marimba) koji u "Lisinskom" nastupaju u utorak, mala pozornica je u srijedu, 14. travnja, rezervirana za Thana Pavelić Quartet na čijem će koncertu gostovati Matija Dedić, Uglješa Novaković, Vojkan Jocić i Davor Križić.

Thana Pavelić je mlada hrvatska glazbenica s njujorškom adresom koja velikim koracima gradi međunarodnu karijeru, a za prvi nastup na Proljetnoj reviji jazza izabrala je u svoj band ponajbolje glazbenike regionalne scene, ističu organizatori iz Hrvatskog društva skladatelja.

Isti dan bit će i tradicionalna smotra novih lica hrvatskog jazza Nove nade jazza "Marjan Marjanović".

U četvrtak, 15. travnja, nastupit će američki jazz pijanist i ugledni pedagog Chuck Marohnic, koji prvi puta dolazi u zemlju svojih predaka. Po riječima organizatora, poseban doživljaj bit će premijera novog djela, posvećenog iseljenim žiteljima primorskog mjesta Zlobina, među koje spadaju i umjetnikovi djed i baka. Isti dan nastupa i Christoph Stiefel Inner Language Trio iz Švicarske. Stiefel je vodeći švicarski jazz glazbenik mlađe generacije koji redefinira značenje klavirskog trija u europskom jazzu.

Upper Austrian Jazz Orchestra na malu pozornicu "Lisinskog" će doći u petak, 16. travnja s programom "Swing&all that jazz!", a dirigent i aranžer je Michael Gibbs iz Velike Britanije koji, od kraja šezdesetih godina, spada među najznačajnije europske jazz skladatelje i aranžere.

Njegove skladbe snimali su i velikani poput Stana Getza, Stephana Grappellija, Phila Woodsa i Garyja Burtona. Nakon što je s istim ansamblom nastupio na Međunarodnim danima jazza 2000. godine, Gibbs se vraća s novim programom posvećenim Glennu Milleru i drugim velikanima klasičnog big banda, koje je aranžirao i pripremio za ovu turneju. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 17:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh