« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
CRKVA PORUČUJE VLADI:

Ne potpisujte sporazum čak ni po cijenu neulaska u EU

Vladi je s Kaptola upućena oštra kritika zbog podrške 'slovenskih teritorijalnih pretenzija'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi/Cropix)
Više o

Vlada

,

Iustitia et pax

,

Kaptol

,

biskupi

,

arbitražni sporazum

Pismo koje je Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije objavila u subotu poziva hrvatsku Vladu da ne potpisuje sporazum sa Slovenijom i to čak i po cijenu nove blokade i neulaska u Europsku uniju.

Biskupi, kako stoji u pismu, smatraju da se "hrvatska strana trebala pred svijetom sustavno, djelatnije i energičnije suprotstaviti nepravdi slovenskih presizanja, jer ova ugrožavaju i pravdu i mir i pridonose destabilizaciji europskog jugoistoka."

Komisija smatra da se nije smjelo odustati od odluke najkompetentnijeg tijela po pitanju granica - Međunarodnog suda pravde UN-a, u korist "nekakvog arbitražnog suda" sastavljenog od strane Europske komisije.

Slovenija ne smije niti tražiti izlaz na otvoreno more jer je to direktno kršenje Konvencije koju potpisuje 158 zemalja koje bi joj to također trebale zabraniti. Slovenija ima izlaz na otvoreno more kroz talijanske teritorijalne vode što je ruta određena od strane Međunarodne pomorske organizacije, te se u slučaju potraživanja od Hrvatske ne radi o slobodi plovljenja nego o teritorijalnim presizanjima slovenske vlade, prenosi Večernji list.

Vladu se smatra odgovornom jer nije konzultirala svoje najbolje stručnjake s područja međunarodnog prava i prava mora, te naglašava kako se ne zna zašto Vlada nije formulirala amandmane na posljednji prijedlog europskog povjerenika, kad je slovenska strana to bila učinila unoseći svoje pretenzije na hrvatski teritorij.Iustitia et Pax se dalje posebno osvrće na 'tajnu diplomaciju' koja je pripremila sporazum o arbitraži. Zbog toga je hrvatska javnost "duboko frustrirana i opravdano ogorčena", a u cijelom slučaju i Europska komisija nadilazi svoje ovlasti te krši europsko i međunarodno pravo, poručuje se s Kaptola.

"Komisija smatra da hrvatski građani imaju pravo i dužnost zahtijevati da hrvatska Vlada i međunarodna zajednica traže od EU, od OSCE, od Vijeća Europe i od OUN da odvrate slovensku vladu od teritorijalnih pretenzija, od igranja vatrom na ovim područjima gdje je, ne tako davno, posezanje za tuđim teritorijem proizvelo ogromne ljudske tragedije upravo zbog kršenja međunarodnog prava i obveze čuvanja mira", stoji u izjavi Komisije.

Crkva je protiv potpisivanja hrvatskog-slovenskog sporazuma i apelira na hrvatsku Vladu da od njega odustane čak "i po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade", zaključili su biskupi.

31.10.2009. 17:17:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    31.10.2009. 18:01
    Ma nije valjda da Crkva ima nekakvu zemlju i oko Pirana!?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh