« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PJONGJANG ODBACIO OPTUŽBE

Ne posjedujemo ništa slično podmornici klase Salmon

Sjeverna Koreja je odbacila argumente međunarodne istrage po kojoj je južnokorejski ratni brod torpediran, pri čemu je poginulo 46 mornara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

optužbe

,

Primalni krik

,

crno žito

Moćno Nacionalno povjerenstvo za obranu (CND), kojim predsjeda prvi čovjek režima Kim Jong-Il, objavilo je to na tiskovnoj konferenciji u Pjongjangu koju je prenosila službena televizija.

General Pak Rim Su, direktor političkog ureda CND-a izjavio je da Sjeverna Koreja ne posjeduje džepnu podmornicu od 130 tona klase Salmon s koje je, po ocjeni istražitelja iz Seula, ispaljen torpedo koji je u ožujku, u prijepornom području Žutog mora potopio južnokorejsku korvetu Cheonan od 1.200 tona. "Ne posjedujemo ništa slično podmornici od 130 tona klase Salmon", rekao je sjevernokorejski general, a prenijela je sjevernokorejska postaja Chungang koja se može pratiti u Seulu.

Međunarodna istraga pokazala je nedavno da je za potapanje Cheonana odgovoran sjevernokorejski torpedo. Po mišljenju južnokorejskih istražitelja, džepna podmornica klase Salmon uplovila je u južnokorejske vode iz međunarodnih voda.

No general Pak je rekao da "vojno gledano, nema smisla da podmornica od 130 tona s teškim torpedom od 1,7 tona plovi otvorenim morem da bi došla na Jug, potopila brod i vratila se u bazu".

Sjevernokorejski general je usto odbio južnokorejske tvrdnje da pronađeni dijelovi torpeda odgovaraju oznakama u sjevernokorejskim brošurama.

Pak je dodao da međunarodna istraga koju je Seul požurivao, ne može biti objektivna, a zatim je napao Seul zbog toga što je odbio zahtjev Pjongjanga da pošalje svoju istražiteljsku ekipu. (hina/metro-portal)


29.05.2010. 10:08:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh