« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
KRAJ SPAVANJU LIŠENOG SNOVA

Ne možete se sjetiti snova? Pojedite vitamin B6

Ako ste siti i umorni da se svako jutro budite bez ikakvog sjećanja na snove probajte ih dozvati konzumacijom vitamina B6

Fotografija vijesti
Više o

spavanje

,

misli

,

snovi

,

lucidni snovi

,

vitamin B6

,

prisjećanje

Znanstvenici tvrde da svi ljudi sanjaju, no vrlo često se znamo ujutro probuditi bez ikakvih sjećanja na snove, ma koliko oni bili intenzivni, zanimljivi ili strašni. To ima smisla jer su snovi zapravo živopisni oblik misli, a kako se vrlo teško možemo prisjetiti nasumičnih misli koje su nam prošle kroz glavu prije sat vremena tako se teško sjećamo snova.

Dugi niz godina vjerovalo se kako velika doza vitamina B može pomoći ne samo u prisjećanju, nego i u pojačavanju intenziteta snova, a istraživanje klinike Mayo, iz 2002. godine, pokazalo je da ima istine u toj teoriji.

Naime, 12 studenata je bilo podijeljeno u tri ravnopravne grupe koje su pet dana dobivale 100 i 250 miligrama vitamina B6, te placebo. Četvero volontera koje je dobivalo najveću dozu vitamina najčešće je sanjalo, a snovi su im bili živopisniji, šareniji, bizarniji i emotivniji nego osobama iz druge dvije grupe.

Znanstvenici vjeruju da vitamin B6 pretvara aminokiselinu triptofan u serotonin, a to "budi" mozak za vrijeme REM faze i omogućava nam da se lakše zapamtimo što sanjamo.

Iako je ova mala studija pokazala potencijala, znanstvenici sa klinike Mayo tvrde da treba provesti detaljnija istraživanja kako bi se mogao donijeti konačni zaključak jer pretjerivanje s vitaminom B može biti vrlo opasno po zdravlje. Predoziranje može dovesti do srčanih palpitacija (nepravilni otkucaji srca), grčeva, nesanice, visokog krvnog tlaka i napada panike.

08.04.2012. 17:33:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh