« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PAPA BENEDIKT XVI.

Ne može se koristiti nasilje u Božje ime

Papa Benedikt XVI. pozvao je da se "ne koristi nasilje u Božje ime", ustvrdivši da "vjera ne može nikad opravdati netoleranciju i ratove"

Papa je reagirao nakon novih napada na kršćane u Iraku
Papa je reagirao nakon novih napada na kršćane u Iraku (CROPIX)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

nasilje

,

Bog

,

religija

"Sve religije trebale bi poticati na pravilno korištenje razuma i promicanje etničkih vrijednosti koje čine građansku koegzistenciju", dodaje Papa u tekstu izvlačeći zaključke iz sinode o Božjoj riječi u listopadu 2008. Upozoravajući da se neki sukobi "prikazuju kao međureligijski", Papa "želi ponoviti da vjera ne može nikada opravdati netoleranciju ili ratove". "Ne može se koristiti nasilje u Božje ime", rekao je Papa.

Istodobno traži od političkih čelnika da "zajamče svima slobodu savjesti i vjeroispovijesti, kao i izražavanje vlastite vjere", dok islamski zakon prevladava u nekoliko muslimanskih zemalja gdje kršćani ne mogu izražavati slobodno svoju vjeru, primjerice u Saudijskoj Arabiji.

U knjižici pod naslovom Verbum Domini, Benedikt XVI. tvrdi da dijalog s muslimanima "zahtijeva reciprocitet" i mora uključivati "slobodu izražavanja vlastite religije privatno i javno te slobode savjesti". Dijalog se mora temeljiti na produbljivanju vrijednosti poput "poštivanja života" i "neotuđivog prava muškarca i žene i njihova ravnopravna dostojanstva".

Papa izražava "zahvalnost cijele Crkve kršćanima koji ne posustanu pred preprekama i progonima zbog Evanđelja". Po njemu je zadaća Crkve nastaviti "štititi pravo na slobodu širenja Božje riječi, pronalazeći najdjelotvornije načine njezina izražavanja, čak uz opasnost od progona". U srijedu je u nizu napada na kuće i trgovine koje pripadaju kršćanima u Iraku šest osoba smrtno stradalo a 33 ih je ranjeno. (hina/metro-portal)

11.11.2010. 16:47:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    11.11.2010. 18:55
    Normalno da ne smije a ko to radi nego katolici u cijelom svjetu i to nasilje nad djeci.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh