« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
RUSKE OPTUŽBE

NATO opovrgava nagađanja o intervenciji u Siriji

"Nema planova i za sada nikave direktive o mogućoj NATO-ovoj operaciji u Siriji", rekao je general Bartels

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

Unatoč nedavnim izjavama jednog ruskog vladinog dužnosnika, NATO savez ne planira intervenciju u Siriji sličnu onoj u Libiji, rekao je Knub Bartels, šef vojnog odbora saveza, javlja Hina.

"Nema planova i za sada nikave direktive o mogućoj NATO-ovoj operaciji u Siriji", rekao je general Bartels novinarima nakon sastanka vojnih šefova 28 zemalja NATO-a u sjedištu saveza.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i zemlje članice su već izjavile posljednjih mjeseci da Sjevernoatlantski savez ne predviđa pokretanje operacije u Siriji i naglasio da je tamo stanje jako različito od stanja u Libiji u proljeće 2011.

General Bartels je rekao da su zemlje članice Mediteranskog dijaloga s NATO-om izrazile zabrinutosti zbog nereda u Magrebu i na Bliskom istoku, ali nisu razgovarale o vojnoj intervenciji.

Mediteranski dijalog je instanca koju je 1994. pokrenuo NATO radi suradnje sa sedam zemalja regije (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Mauritanija, Maroko i Tunis) radi stabilnosti na Bliskom Istoku.

Dvanaestog siječnja je tajnik Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev iznio informacije prema kojima članovi NATO-a i arapskih zemalja Perzijskog zaljeva postupaju prema scenariju razrađenom u Libiji, kojim žele svoje sadašnje ingerencije u Siriji pretvoriti u izravnu vojnu intervenciju.

20.01.2012. 07:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh