« Svijet
objavljeno prije 14 godina
RASMUSSEN

NATO mora racionalizirati potrošnju, ali ne na štetu sigurnosti

Glavni tajnik NATO-a založio se za racionalizaciju Saveza i pozvao saveznike da ne pretjeraju s mjerama štednje na štetu sigurnosti

(Getty Images)
Više o

NATO

,

štednja

,

Anders Fogh Rasmussen

"Financijska kriza vrši ogroman pritisak na proračune obrane u svim zemljama NATO-a", rekao je Rasmussen u sklopu sastanka ministara obrane i konstatirao da su brojne zemlje pristupile smanjenjima potrošnje.

Prema statistikama koje je u četvrtak objavio NATO, samo pet od 28 zemalja članica je 2009. poštivalo prag potrošnje za obranu, kojeg je Savez odredio na 2 posto njihovog brutto nacionalnog dohotka: Albanija (2 posto, 172 milijuna eura), Sjedinjene Države (4 posto, 574 milijardi dolara), Francuska (2,1 posto, 39 milijardi eura), Grčka (3,1 posto, 7 milijardi eura) i Velika Britanija (2,7 posto, 37 milijardi funti).

"Uz mjere štednje ipak moramo zadržati našu sposobnosti sprječavanja agresije", naglasio je Rasmussen nakon prve debate između saveznika o utjecaju ekonomske krize na obranu.

Američki ministar obrane Robert Gates je ovog tjedna predložio saveznicima da učine rezove u vojnoj birokraciji, ali ne u programima naoružanja. Rasmussen je naglasio da se NATO mora biti što učinkovitiji u takvim okolnostima.

Ministri obrane bi u četvrtak navečer trebali razmijeniti stajališta o reformi NATO-a, dok Savezu nedostaje nekoliko stotina milijuna dolara za zatvaranje proračuna 2010.

U pismu koje je krajem travnja Rasmussenu uputilo devet zemalja (Njemačka, Danska, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Norveška, Nizozemska, Velika Britanija, Češka) tražilo se veliko preuređenje NATO-a, njegovog sjedišta i agencija, kao i struktura zapovijedanja, rekao je jedan dužnosnik. Isti dužnosnik je primijetio da među saveznicima postoji konsenzus o potrebi racionalizacije i modernizacije. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 22:38:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh