« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci

Iranska oporba odustala od prosvjeda

Prva obljetnica velikih nereda u Iranu ipak neće biti obilježena masovnim prosvjedima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

prosvjedi

,

Mir Hosein Musavi

Dvojica glavnih čelnika reformatorske oporbe Mir Hosein Musavi i Mahdi Karubi rekli su u četvrtak da su odustali od poziva na prosvjed 12. lipnja, na prvu obljetnicu osporavanog ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedžada, prema jednom oporbenom internet portalu.

Musavi i Karubi i deset oporbenih skupina koje osporavaju rezultate izbora 12. lipnja 2009. najavili su prošlog tjedna da su tražili dopuštenje ministarstva unutrašnjih poslova da organiziraju miran i tih prosvjed.

Oporba je navela da vlasti nisu odobrile zahtjev i da su dodale da neće tolerirati ilegalne manifestacije. Nakon tog upozorenja od srijede u nekim četvrtima Teherana raspoređene su brojne policijske snage.

Na internet stranici Mehdija Karubija se navodi da se manifestacija neće održati, a stanovništvo se poziva da nastavi svoja traženja drugim metodama.

U izjavi za novinare američka državna tajnica Hillary Clinton je u četvrtak izrazila žaljenje što je iranska oporba odustala od prosvjeda.

Ponovni izbor predsjednika Ahmadinedžada izazvao je brojne prosvjede oporbe u čijoj je represiji ubijeno više desetaka ljudi, a nekoliko tisuća prosvjednika je uhićeno. Više desetaka oporbenjaka je osuđeno na zatvorske kazne, nekoliko na smrtne kazne, a dvojica su pogubljena u siječnju.(hina/metro-portal)

 

11.06.2010. 07:37:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh