« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OPERACIJA U LIBIJI

NATO članice odbile poziv Francuske i Britanije

Članice NATO-a odbacile su pozive Francuske i Velike Britanije da se, unatoč bojazni od neizvjesnog ishoda borbi, aktivnije uključe u operaciju Saveza u Libiji

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

NATO

,

Francuska

,

Libija

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu kako je za Savez ključno da zadrži "odlučnost i jedinstvo" protiv libijskog vođe Moamera Gadafija, no nije dala naslutiti da će se SAD ponovno uključiti u napade.

Dok traje berlinski sastanak, glasnogovornik pobunjenika u okruženom gradu Misrati na zapadu Libije upozorava na mogući masakr ako NATO ne djeluje odlučnije. Čini se da se američki dužnosnici ne slažu s primjedbama Francuske i Velike Britanije oko smjera zračnih udara rekavši Reutersu da zapovjednici NATO-a nisu tražili pojačanje.

Španjolska je objavila da nema planova priključiti se skupini od sedam članica Saveza koje sudjeluju u zračnim napadima, dok Italija, bivši kolonijalni vladar Libije, traži uvjerljive dokaze koji bi opravdali njezin angažman. "Što se NATO-a tiče, imamo dovoljno snaga", rekao je neimenovani američki dužnosnik. "Ako zapovjednici budu tražili pojačanja, tražit će ih. Zasad to ne čine, ne postoji zahtjev zapovjednika za pojačanjima", dodao je.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet izjavio je ovoga tjedna da napadi Gadafijevih snaga neće prestati bez sudjelovanja SAD-a u udarima na njegove tenkove i topništvo, koji su opali nakon što je NATO 31. ožujka preuzeo zapovjedanje nad operacijom u Libiji. Dužnosnik NATO-a u srijedu je izjavio da Savezu nedostaje oko 10 zrakoplova na dan za potpunu provedbu zračnih udara.

14.04.2011. 16:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh