« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZAGREBAČKA BURZA

Nastavljen rast cijena, analitičari oprezni

Rast Crobexa je posljedica kretanja na svjetskim burzama, ali riječ je o kratkotrajnom trendu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

,

DAX

,

rast burzovnog indeksa

,

FTSE

,

CAC

Crobex indeks u 13:00 sati bio je 0,68 posto u plusu, dosegnuvši 1.323 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 14 milijuna kuna.

"Nakon jučerašnjeg skoka za više od četiri posto, Crobex indeks i danas ostvaruje dobitke, ponajviše na krilima građevinskog sektora", kaže Kristian Korunić, investicijski savjetnik i voditelj trgovanja dionicama u Štedbanci.

Ipak, Korunić poziva ulagače na oprez, budući da je ovaj pozitivni cjenovni trend uglavnom posljedica dobrih vijesti sa svjetskih tržišta, i mogao bi biti kratkoročan.

Trenutno je frankfurtski DAX indeks u plusu 1,4 posto, pariški CAC indeks 0,97 posto, no londonski FTSE bilježi minus od 0,48 posto.

"Još mnogo kompanija treba izvijestiti o poslovnim rezultatima za prošlu godinu, a moramo vidjeti i kakvi će biti njihovi rezultati za prvo ovogodišnje tromjesečje. Tek na temelju njih moći ćemo donositi zaključke o daljnjem kretanju gospodarstva i burze", napominje Korunić.

Najlikvidnija je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 3,9 milijuna kuna i rastom cijene za 1,3 posto, na 655 kuna.

U dosadašnjoj trgovini 10-ak dionica završilo je u pozitivnoj blokadi zbog rasta njihove cijene za više od 10 posto, među kojima i dionice Petrokemije, Leda, Viadukta, i Đuro Đaković Holdinga. Trenutno su u pozitivnoj blokadi dionice IGH, Ericssona Nikole Tesle i Tehnike.Slijedi dionica T-HT-a, kojom je ostvareno 2,0 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla jedan posto, na 205 kuna.

Dionica Dalekovoda, koja je tijekom jutra bila i u pozitivnoj blokadi zbog skoka cijene na 268 kuna, trenutno stoji 256,5 kuna, što je dobitak od 7,37 posto.

Među milijunaše još se uvrstila i povlaštena dionica Adrisa, s padom cijene od 1,67 posto, na 137 kuna.

Kako ističe Korunić, na njezinu cijenu vjerojatno utječe jučerašnji Vladin prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, kojim se planira od sredine ove godine izjednačiti trošarine na sve vrste cigareta.

U međuvremenu, Adris grupa je objavila da je kupnjom 623.806 dionica Oprese postala 51-postotni suvlasnik Oprese tog najvećeg lanca kioska u Bosni i Hercegovini. S 540 zaposlenika i mrežom od 260 maloprodajnih mjesta, Opresa u Bosni i Hercegovini posluje više od 60 godina te je vodeći nacionalni distributer novina i cigareta. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 15:01:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh