« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NAJGORE JE PROŠLO?

Najveći rast Wall Streeta 2009. godine

Citigroup je objavio da ima najbolje tromjesečje od 2007. godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dionice

,

FED

,

Wall Street

,

rast burze

,

financijska kriza

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

,

Bank of America

,

NYSE

,

JPMorgan Chase

,

General Electric

,

obveznice

Dionice na Wall Streetu u utorak su zabilježile najveći rast u ovoj godini, s povećanjem indeksa Standard & Poor"s 500 za 6.4 posto, nakon što je banka Citigroup objavila da ima najbolje tromjesečje od 2007. godine, potičući špekulacije da je najgori dio bankarske krize završen.

Dionica Citigroup skočila je za 38 posto nakon što je predsjednik uprave Vikram Pandit napisao u internom memorandumu da banka, koja je izvijestila o pet kvartalnih gubitaka zaredom, poslovala s dobiti u prva dva mjeseca 2009., izvijestila je agencija Bloomberg.

Dionica JPMorgan Chase rasla je 23 posto, a Bank of America 28 posto, nakon što je guverner američke središnje banke - Federalnih rezervi (FED), Ben Bernanke u utorak pozvao na temeljitu reviziju i izmjene financijske regulative.

Dionica General Electrica rasla je 20 posto, što je njezin najoštriji dnevni rast od 1980.

"Ako nismo na 'dnu', onda smo jako blizu", izjavio je Michael Binger, fond menadžer financijske tvrtke Thrivent Asset Management, koji nadzire oko 60 milijardi dolara ulaganja, za agenciju Bloomberg.

"Vrijeme ja da se novac počne stavljati u dionice. Dionice su jeftine a poticaji diljem svijeta pomoći će da se povećaju prihodi", ocijenio je Binger.

Na svim burzama u SAD-u protrgovano je ukupno 13.9 milijardi dionica, najviše od 27. veljače. Oko 1.1 milijardu dionica Citigroup promijenilo je vlasnika, što je četvrti najveći broj ikada zabilježen za pojedinačnu dionicu.Indeks Standard & Poor"s 500 podigao se s najniže razine u 12 godina, rastući za 43.07 bodova ili 6.37 posto na 719.6 bodova, uz rast svih svojih 10 industrijskih skupina od najmanje 2.3 posto.

Indeks Dow Jones dodao je 379.44 bodova ili 5.8 posto, došavši na 6.926,49 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq rastao je za 89.64 bodova, ili 7.07 posto, na 1.358,28 bodova.

Na newyorškoj burzi NYSE, 2.918 dionica je raslo a 221 je pala, uz opseg trgovanja od sedam milijardi dionica.

"Sustav nastavlja s ozdravljenjem, što je dobro za dionice", rekao je Peter Sorrentino, koji sudjeluje u upravljanju s 15.5 miljardi dolara investicijske tvrtke Huntington Asset Advisors iz Cincinnatija.

"Činjenica da oni pokušavaju učiniti sve što mogu kako bi sustav učinili pouzdanim, pomaže u razbijanju strahova i dovodi ljude natrag na tržište", istaknuo je Sorrentino.

Jeremy Grantham, koji nadzire 85 milijardi dolara kao glavni strateg za ulaganja bostonske investicijske kuće Grantham Mayo Van Otterloo, pozvao je ulagače da počnu prebacivati novac iz gotovine u dionice. Grantham, koji je prošle godine preokrenuo svoje desetljeće dugo pesimističko stajalište prema dionicama, kazao je kako očekuje da će dionice donositi godišnje prihode od 10 do 13 posto, nakon oduzimanje inflacije, u idućih sedam godina.

"Kao što je to tipično, oni s puno gotovine propustit će vrlo veliki komad oporavka tržišta", napisao je Grantham u komentaru od 4. ožujka, koji je u utorak postavljen na web stranicu njegove tvrtke.

Dionica Citigroup, banke koju je vlada tri puta spašavala, rasla je za 40 centi na 1.45 dolara.

JPMorgan je rasla za 3.60 dolara na $19.50 dolara, dok je dionica Bank of America, najveće američke banke po imovini, napredovala je za 1.04 dolara na 4.79 dolara. Wells Fargo & Co. rasla je 18 posto, na 11.81 dolara.

Predsjednik uprave Vikram Pandit rekao je da je Citigroup poslovala s dobiti u siječnju i veljači te da je "razočaran" sa sadašnjom cijenom dionice, koja se po njemu temelji na pogrešnoj predodžbi o banci i njezinom financijskom položaju.

Dionica te banke, nekoć najveće na svijetu po tržišnoj vrijednosti, prošloga je tjedna prvi puta pala ispod jednog dolara jer što su ulagači izgubili povjerenje da se može oporaviti nakon pet uzastopnih kvartalnih gubitaka, od ukupno 37.5 milijardi dolara.

Terminske transakscije za zlato pale su za 2.4 posto na 895.90 dolara za uncu, što je najniže u mjesec dana, jer je rast dionica umanjio privlačnost dragocjenih metala kao alternativnog ulaganja."Morate biti malo sumnjičavi kad ti glavni financijski čelnici govore, jer neke stvari koje su rekli u prošlosti nisu se potvrdile. Citigruop je model za cijeli financijski kolaps", izjavio je za Bloomberg Randy Frederick, direktor za trgovanje i derivate u investicijskom servisu Charles Schwab & Co. iz Austina, Teksas.

Predsjednik FED-a Bernanke preporučio je u utorak vladama drugih zemalja da nastave sa snažnim akcijama na stabiliziranju financijskih sustava, kako bi stvorili uvjete za oporavak.

"Vlade diljem svijeta moraju nastaviti poduzimati snažne i kada je primjereno, koordinirane, akcije na obnovi funkcioniranja financijskih tržišta i kolanja kredita", rekao je Bernanke u govoru u Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu.

"Dok ne stabiliziramo financijski sustav, održivi gospodarski oporavak ostat će izvan dosega", istakao je.

Obveznice su u utorak pale što je prinos, koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene, na 10-godišnjoj obveznici ministarstva financija povećalo na 2.99 posto. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 02:19:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh