« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DSZ:

Nastavljen pad građevinskih radova

Smanjenje građevinskih radova na godišnjoj razini u Hrvatskoj se, uz izuzetak ožujka, bilježi od početka godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

građevina

Nastavlja se pad građevinskih radova mjerenih odrađenim satima radnika na gradilištu i u listopadu je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad iznosio 15,7 posto, što je najveći pad u ovoj godini, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Listopad je sedmi mjesec za redom u kojem statistika bilježi smanjenje građevinskih radova na godišnjoj razini, a nakon rujna u kojem je pad iznosio 9,4 posto trend pogoršanja nastavljen je i u listopadu.

Smanjenje građevinskih radova na godišnjoj razini u Hrvatskoj se, uz izuzetak ožujka, bilježi od početka godine i to u rasponu od 1,9 posto u veljači do 15,7 posto u listopadu.

Jedini rast, i to za 6,1 posto, ostvaren je u ožujku ove godine, nakon čega se međugodišnja stopa pada građevinskih radova iz mjeseca u mjesec ubrzava.

Pad za više od 15 posto u listopadu utjecao je i na daljnje pogoršanje kumulativne stope i nakon pada u devet mjeseci za 4,4 posto, statistika pokazuje da su građevinski radovi u deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni za 5,6 posto.

Po podacima DZS-a, u listopadu je, promatrano prema vrstama građevina, na zgradama odrađeno 48,1 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 51,9 posto.

Pritom je 58,9 posto ukupnih sati u listopadu odrađeno na novim građevinama, a preostalih 41,1 posto odnosi se na sate utrošene na rekonstrukcije, popravke i održavanje starijih građevina. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 11:51:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh