« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
I DALJE ...

Nastavlja se štrajk u Croatia Airlinesu i sutra

SKOZ i HSPP ne pristaju na prekid štrajka i povratak pregovorima s Upravom Croatia Airlinesa

Niti jedna strana ne popušta
Niti jedna strana ne popušta (Arhiva)
Više o

štrajk

,

Croatia Airlines

,

otkazani letovi

,

nastavak štrajka

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je Uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne moguće ustupke. Također, sindikati nisu spremni obustaviti industrijsku akciju u svrhu nastavka pregovora i normalizacije poslovanja Croatia Airlinesa.

Zbog svega toga poslodavac smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljnjim pregovorima, te da nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva. U prilog tome ide i činjenica da su SKOZ i HSPP uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, što je poslodavcu krajnje neprihvatljivo jer je upravo kolektivni ugovor predmet razgovora i prijepora.

Croatia Airlines ne može pristati na trenutne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i značajne gubitke, koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Uprava Croatia Airlinesa spremna je u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima HSPP-a i SKOZ-a, ako dva sindikata pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom predstojećeg vikenda. To je, prije svega, u interesu putnika i zaposlenika Croatia Airlinesa, kao i vlasnika kompanije čije je interese Uprava obvezna štititi.

Također, u interesu je kompanije da se štrajk što prije završi zbog značajnih financijskih šteta koje uzrokuje, a one su, nakon četvrtog dana štrajka, u ukupnom iznosu veće od 4 milijuna kuna. Ukoliko industrijska akcija SKOZ-a i HSPP-a potraje, nije isključeno kako će kompanija biti primorana pristupiti i krajnjim mjerama, kao što je prodaja zrakoplova, što posljedično može uzrokovati povećanje tehnološkog viška zaposlenika.

S obzirom da će se štrajk SKOZ-a i HSPP-a nastaviti i sutra, a vjerojatno i tijekom nedjelje (19. svibnja 2013.), međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja. Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove (subota, 18. svibnja 2013.) ukupno je predbilježeno gotovo 5800 putnika.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

17.05.2013. 19:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh