« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZAKLJUČAK KONFERENCIJE

Nastavit ćemo s reformama kako bi se postiglo blagostanje i vladavina prava za sve

Sudionici današnje regionalne konferencije na Brdu kod Kranja na kraju su svog sastanka prihvatili zajedničku izjavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

balkanska konferencija

U njoj su istakli svoju privrženost poticanju dobrosusjedskih odnosa i jačanja regionalne suradnje, te Europsku uniju pozvali da i dalje čini korake ohrabrenja kako bi države na putu prema EU-u nastavile s reformskim procesima.

"Priznajemo da je napredak na putu u EU ovisan o individualnim rezultatima i sposobnosti ispunjavanja kriterija. Nastavit ćemo s provođenjem potrebnih reformi na osnovi europskih standarda, načela i vrednota, kako bi postigli pomirenje, napredak, sigurnost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", navodi se među ostalim u izjavi.

Uz to, lideri iz sedam država, među kojima nije bilo pozvanog predsjednika Srbije Borisa Tadića, naveli su u izjavi da su privrženi nastavku jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, te rješavanju međusobnih otvorenih pitanja "u europskom duhu".

Uz to, pozvali su Europsku uniju neka širenje i dalje bude jedna od njenih prioritetnih zadaća i neka ta integracija i dalje "potiče mehanizme regionalne suradnje s ciljem jačanja procesa povezivanja regije".

Predsjednici sedam vlada iz država jugoistočne Europe uz to su naveli da pozdravljaju susret Europska unija - zapadni Balkan koje je najavilo španjolsko predsjedništvo EU-a.

U izjavi lideri iz regije naveli su da očekuju kako će taj skup dati novi zamah realizaciji europske perspektive zemalja u regiji jer su lideri u regiji uvjereni da je "budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji". (hina/metro-portal)

20.03.2010. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh