« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BRANITELJSKE UDRUGE

Naslovnica "Novosti" vrijeđa sve hrvatske građane

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata priopćila je kako naslovnica tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti" duboko dira u osjećaje svih hrvatskih branitelja

Fotografija vijesti
Više o

vrijeđanje

,

braniteljske udruge

,

Novosti

,

analiza

U priopćenju Koordinacija, uz ostalo, ističe kako spomenuta naslovnica s ilustracijom dva pala vojna zrakoplova MIG-a i testom "Oba su pala" vrijeđa sve hrvatske građane, navodeći da su se "na prvim crtama bojišnice u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu osim hrvatskih branitelja nalazili i naši ratni prijatelji - pripadnici svih nacionalnih manjina, pa tako i Srba".

Koordinacija traži da Vlada RH preispita financiranje onih tiskovina koje pronose govor mržnje i svojim istupima narušavaju mir, toleranciju i suživot kao osnovni temelj moderne i europske Hrvatske za koju su se borili hrvatski branitelji i za koju su mnogi dali život, te da preispita odluku o općom oprostu.

Traži i da resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ali i hrvatska vlada, dosljedno provode Deklaraciju o Domovinskom ratu gdje se, među ostalim, izrijekom navodi "da su hrvatski branitelji i hrvatski narod pobijedili u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu".

Kuća ljudskih prava Zagreb - mreža organizacija civilnog društva, priopćenjem se pak osvrnula na, kako navodi, reagiranja i komentare javne televizije, institucija i HHO-a u vezi s objavljivanjem naslovnice tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti". U priopćenju stoji kako su "začuđeni i zabrinuti zbog načina predstavljanja javnosti naslovnice lista 'Novosti' u informativnom programu HTV-a, kao i predstavljenih komentara predstavnika državnih institucija i nekoliko udruga".

Kuća ljudskih prava Zagreb - u kojoj su okupljene udruge B.a.B.e., Documenta, GOLJP, Svitanje i UPIM, uz ostalo, navodi, kako ih "posebno brine argumentacija kojom se građane Republike Hrvatske dijeli na Nas i Njih". Također tvrdi kako je nakon pada dvaju vojnih zrakoplova "svatko barem na stotinu mjesta čuo potpuno istu sintagmu - oba su pala" te postavlja pitanje "zar etnička pripadnost nekome daje pravo da nešto konstatira, a drugima, zbog etničke pripadnosti, isto pravo oduzima". (hina/metro-portal)

 

06.10.2010. 22:34:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh