« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HVATANJE ZNAKOVA

Nasin radarski sustav predviđat će nove potrese

Američka svemirska organizacija pokreće letove za seizmički nadzor iznad Haitija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NASA

,

predviđanje potresa

NASA će pokrenuti letove za seizmički nadzor iznad Haitija i Dominikanske Republike nakon potresa koji je razorio Port-au-Prince radi "hvatanja" mogućih znakova potresa, objavila je američka svemirska agencija.

Za to će biti iskorišten radarski sustav UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) koji će nakon niza preleta otkrivati moguće promjene u rasjedima Hispaniole, otoka na kojemu se nalaze države Haiti i Dominikanska Republika, priopćila je NASA.

"UAVSAR će nam omogućiti slike deformacija površine tla i druge geološke promjene povezane s potresom 12. siječnja", objasnio je Paul Lundgren iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni.

"Te će nam slike otkriti znakove novih potresa koji bi se mogli dogoditi s bilo koje strane rasjeda", dodao je navodeći da će radarski sustav upozoriti i na moguću opasnost od "klizanja tla".

Sustav UAVSAR već je bio programiran za trotjedno promatranje i mjerenje tropskih šuma Srednje Amerike, vulkanskih aktivnosti na tom području i arheoloških nalazišta Maya.

Program prelijetanja na visini od 12.500 metara bit će proširen kako bi obuhvatio Hispaniolu, navela je NASA.

UAVSAR prema tlu emitira mikrovalove koji omogućuju otkrivanje i mjerenje blagih deformacija površine poput onih koje izazivaju potresi, vulkani i klizanja tla ili ledenjaci.

NASA je istim radarskim sustavom promatrala i rasjed St. Andreas u Kaliforniji. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 11:23:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh