« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DJEČACI VOLE RAZBIJATI

NASA: Uspješno obavljen helikopterski 'crash test'

POGLEDAJTE VIDEO: Helikopter je spušten u putanji koja simulira relativno strašan pad, ali pad koji se teoretski može preživjeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Više o

NASA

,

helikopter

,

md 500

,

crash test

U sklopu istraživanja radi poboljšanja sigurnosti helikoptera, NASA-ini inženjeri nedavno su „pustili" model MD-500 s visine od 10-ak metara da padne na zemlju i zatim analizirali čitav proces. Takozvani „crash test" potpuno je uspio, kako je objavila NASA napisala u priopćenju nazvanom „Chopper Crash Test a Smash Hit." Evo kako NASA opisuje događaj:

„'Tri, dva, jedan', rekao je tehničar preko razglasa na terenu Jedinice za istraživanje slijetanja i udara. Nakon odbrojavanja helikopter je snažno udario u betonsko tlo. Dijelovi za slijetanje su se raspali, vjetrobransko staklo je napuklo a putnici su naglo poletjeli naprijed i vjerojatno zaradili teške ozljede kralježnice ako je suditi prema internim senzorima."

Helikopter je spušten u putanji koja simulira relativno strašan pad, ali pad koji se teoretski može preživjeti. Radilo se drugom testiranju ove vrste. Prvo testiranje obavljeno je još u prosincu 2009. godine pod sličnim uvjetima. Tada se na helikopteru MD-500 koristila posebna tehnologija za ublažavanje pada (posebni jastuci pričvršćeni na dno helikoptera) a koja je ovoga puta izostavljena namjerno kako bi NASA-ini stručnjaci imali detaljniji uvid u njenu djelotvornost, odnosno da bi učili razlike na helikopteru nakon pada sa i bez zaštitnog sustava.

Pogledajte video simulacije pada:

Evo kako je to izgledalo u prosincu 2009.:

17.03.2010. 10:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh