« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
JEDNOSTAVNO ISPARIO

NASA: Prvi put u povijesti kamerom uhvaćena smrt kometa

Jedna od kamera visoke razlučivosti na SDO-u "zabilježila je kako se komet raspada tijekom 15-minutnog razdoblja 6. srpnja 2011., nešto što nikada ranije nije promatrano"

Komet koji dotiče Sunce
Komet koji dotiče Sunce (Space.com)
Više o

Sunce

,

NASA

,

komet

Smrt kometa koji je zaronio u Sunce snimljena je kamerom ovoga mjeseca po prvi puta u povijesti, objavili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA, a javlja Hina.

Komet je plamenu smrt doživio 6. srpnja, kada je zumiran kako dolazi iza sunca i rastapa se u usijanoj masi zvijezde. NASA-in Opservatorij za sunčevu dinamiku (SDO) - satelit koji kruži oko Zemlje i proučava Sunce, svjedočio je posljednjim trenucima kometa, prenosi u srijedu astronomski portal Space.

Jedna od kamera visoke razlučivosti na SDO-u "zabilježila je kako se komet raspada tijekom 15-minutnog razdoblja 6. srpnja 2011., nešto što nikada ranije nije promatrano", rekli su dužnosnici projekta SDO. Kometi su uočavani u blizini Sunca i prije, ali je objekt uočen prošloga tjedna bio prvi koji je promatran u realnom vremenu dok je nestajao.

"S obzirom na intenzivnost topline i zračenja, komet je jednostavno u cijelosti ispario", dodali su dužnosnici projekta SDO.

Nestali komet poznat je astronomima kao vrsta koja "dotiče" Sunce, jer ga putanja dovodi iznimno blizu zvijezdi. Kometi koji "dotiču" Sunce relativno su česti, a također su poznati i kao Kreutz kometi, prema astronomu iz 19. stoljeća Heinrichu Kreutzu, koji je prvi pokazao da su povezani.

Astronomi sumnjaju da su svi Kreutz kometi počeli kao jedan divovski komet koji raspao prije nekoliko stoljeća. Solarni i heliosferni opservatorij, zajednička letjelica NASA-e i Europske svemirske agencije, također je uočio smrt Kreutz kometa i snimio video tog astronomskog događaja.

13.07.2011. 17:13:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh