« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Misteriozna vrpca

NASA otkrila tajnu ruba Sunčevog sustava

Istraživači su godinama pretpostavljali da je Sunčev sustav okružen golemim magnetskim prstenom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

NASA

,

Sunčev sustav

,

heliosfera

Zvan "heliosfera" izvirao je iz Sunca i protezao se daleko iza Plutonove orbite, osiguravajući prvu crtu obrane od kozmičkog zračenja te međugalaktičkih oblaka koji pokušavaju uči u naš sustav. I premda je heliosfera ogromna te doslovce ispunjava svemirski prostor, ne emitira nikakvo svjetlo i nitko je nikad nije vidio. Sve do sada.

Nasa-ina svemirska letjelica IBEX načinila je prve mape heliosfere i rezultati su bili iznenađujući. Mape su bile odjeljenje svijetlom vrpcom nepoznatog porijekla. "Ovo je doista zapanjujuće otkriće" izjavio je Dave McComas, voditelj projekta IBEX. "Nismo imali nikakvih saznanja o postojanju vrpce niti što ju je stvorilo. Naše spoznaje o heliosferi morat će se promijeniti."

I premda vrpca na IBEX-ovoj mapi izgleda kao da sjaji, zapravo ne emitira svjetlo. Vrpca nije izvor svjetla već izvor čestica, tj. energetski neutralnih atoma. Osim toga ima finu strukturu, koja je zapravo veća misterija od same vrpce.

Vrpca se nalazi okomito na smjer galaktičkog magnetskog polja izvan heliosfere. "To ne može biti slučajnost" kaže McComas te dodaje: "Još uvijek ne znamo zašto. Nedostaju nam neke fundamentalne spoznaje o aspektima interakcije između heliosfere i ostatka galaksije. Trenutno radimo na tome."

Razumijevanje fizike vanjske heliosfere važno je zbog uloge koju igra u zaštiti Sunčevog sustava od kozmičkog zračenja. Njezina veličina i oblik ključni su faktori u određivanju zaštitne snage te količine zračenja koje dolazi na Zemlju.

16.10.2009. 20:35:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh