« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
GLOBALNO ZATOPLJENJE

NASA: Najveća svjetska jezera su sve toplija

Najveći skok temperature zbog globalnog zatopljenja bilježe europska jezera, upozorava NASA

Jezero
Jezero (Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

NASA

,

jezero

,

Velika jezera

Temperatura vode u više od 160 najvećih jezera svijeta povećala se u posljednjih 25 godina a europska jezera bilježe najveći skok temperature, navodi se u studiji koju je objavio NASA-in laboratorij u Kaliforniji.

"Rezultati su u skladu s očekivanim promjenama povezanim s globalnim zagrijavanjem", ocijenili su znanstvenici iz NASA-e.

Za mjerenje temperature površine 167 jezera uporabljeni su podaci prikupljeni pomoću satelita a za precizno mjerenje površine jezera su morale biti 500 četvornih kilometara ili veće.

U svakom desetljeću temperatura jezera povećana je za po 0,45 stupnja Celzija a neka su jezera postala toplija i za 1 stupanj Celzija, utvrdila je studija.

"Najveće i najkonzistentnije područje zagrijavanja" je sjeverna Europa a iza nje slijede Sibir, Mongolija i sjeverna Kina, jugoistočna Europa, područje oko Crnog i Kaspijskog mora i Kazahstan, rekli su znanstvenici. Manje zagrijavanja zabilježeno je u Sjevernoj Americi, tropskim područjima i središnjem pojasu južne polutke.(hina/metro-portal)

24.11.2010. 19:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    24.11.2010. 23:15
    super moći ćemo se kupati u njima napokon
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh