« Sport
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
plava desetka

Napustio nas je prvi hrvatski nogometni izbornik

Peminuo je Dražan Jerković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta, CROPIX)
Više o

Dražan Jerković

,

legendarna plava desetka

,

prvi hrvatski izbornik

,

preminuo Dražan Jerković

Kako su javili medijima, nakon duge i teške bolesti u utorak kasno na večer u Zagrebu je od zatajenja srca u 72. godini umro legendarni centarfor Dinama, najbolji strijelac Svjetskog nogometnog prvenstava 1962. godine u Čileu te prvi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Dražan Jerković.

Svijet javlja o odlasku nogometnog virtuoza

Njemačka novinska agencija DPA objavila je danas veliki tekst o najboljem strijelcu SP 1962. i jednom od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena navodeći kako je Jerković za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao 21 utakmicu, te je postigao 11 golova. Napominje se kako je sa četiri pogotka bio najbolji strijelac SP 1962. zajedno sa još petoricom igrača.

Također, ističe se da je Jerković zabio dva pogotka u polufinalnoj pobjedi protiv Francuske na EP 1960., te da je bio najbolji strijelac EP-a. DPA navodi kako je većinu igračke karijere proveo u najboljem hrvatskom klubu zagrebačkom Dinamu, za kojeg je postigao zapanjujućih 300 golova u 315 utakmica, te da je u plavom dresu osvojio jedno prvenstvo bivše Jugoslavije i dva kupa. Pri kraju karijere potpisao je za belgijski Gent, ali ga je ozljeda spriječila da zaigra za njih, piše DPA.

"Pamtit ćemo ga svi jednako velikog u nogometu i čovječnosti, športu i športskoj obitelji kojoj je podario najljepše trenutke igre na nogometnom terenu."Mateša i Čop

Dvije države jednakim žarom

Citirajući "Slobodnu Dalmaciju", DPA navodi kako je on vjerojatno jedini izbornik koji je vodeći dvije državne reprezentacije ostvario savršeni omjer, u četiri susreta isto toliko pobjeda.

Srbijanska novinska agencija Tanjug u tekstu o smrti Dražana Jerkovića ističe kako je vrhunac u igračkoj karijeri ostvario na SP 1962. na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto, a Jerković je sa Garrinchom (BRA), Valentinom Ivanovim (SSSR), Leonelom Sanchezom (ČILE), Vavom (BRA) i Florianom Albertom (MAĐ) podijelio titulu najboljeg strijelca prvenstva.

Tanjug ističe kako je tijekom karijere u zagrebačkom Dinamu od 1954. do 1965. odigrao 315 utakmica, te je postigao 300 golova. Također, navodi se kako je bio prvi izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske, te da je s njom ostvario tri pobjede, protiv SAD (2:1), Rumunjske (2:0) i Slovenije (1:0).

Slovenska novinska agencija STA također ističe da je Jerković bio na vrhuncu na SP 1962., te da je bio prvi izbornik reprezentacije Hrvatske.

Legendarna plava desetka

"Primite izraze dubokog žaljenja zbog odlaska Dražana Jerkovića, legendarne plave devetke hrvatskog i svjetskog nogometa, i našeg najvećeg nogometaša kojeg je Hrvatska ikada imala. Pamtit ćemo ga svi jednako velikog u nogometu i čovječnosti, športu i športskoj obitelji kojoj je podario najljepše trenutke igre na nogometnom terenu. Neka mu je vječna slava i laka hrvatska zemlja", kaže se u brzojavu sućuti predsjednika i glavnog tajnika HOO-a Zlatka Mateše i Josipa Čopa.

Izrazi sućuti

"Zauvijek ćemo ga pamtiti i kao izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije u povijesnoj utakmici protiv SAD-a odigranoj 1990. godine u Zagrebu"Primorac

"Dražan Jerković je kao nogometaš, trener i hrvatski izbornik postigao sportske uspjehe koje će generacije pamtiti. Ali Dražana ćemo pamtiti ne samo kao nogometaša, već i kao čovjeka koji je stekao poštovanje mnogih i izvan Hrvatske svojom osobnošću i vrlinama", stoji u poruci predsjednika Mesića.

"Dražan Jerković je za života bio legenda hrvatskog i svjetskog nogometa postao neizbrisiv dio nogometne povijesti u koju je utkao nevjerojatnih 300 golova u 315 odigranih utakmica za zagrebački Dinamo te naslov najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu. Zauvijek ćemo ga pamtiti i kao izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije u povijesnoj utakmici protiv SAD-a odigranoj 1990. godine u Zagrebu", stoji u brzojavu sućuti ministra Primorca.

Karijera

Dražan Jerković rođen je 6. kolovoza 1936. u Šibeniku, a za zagrebački Dinamo je igrao od 1954. do 1965. i u 315 nastupa postigao 300 pogodaka. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 21 puta i postigao 11 pogodaka, a sa četiri zgoditka bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Čileu, a osvojio je i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1960.

Kao trener vodio je zagrebački Dinamo, austrijski INCO iz Klagenfurta i Villach, te Dinamo iz Vinkovaca. Bio je izbornik jugoslavenske reprezentacije koja je na Mediteranskim igrama 1971. u Izmiru osvojila zlatno odličje te prvi izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Hrvatske koji je sjedio na našoj klupi i na povijesnoj utakmici 1990. protiv SAD, a Hrvatsku odabranu vrstu je vodio još i na utakmicama protiv Rumunjske i Slovenije.

Datum pokopa Dražana Jerkovića bit će naknadno obznanjen.(hina/metro-portal)

10.12.2008. 14:47:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh