« Lifestyle
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
DOMAĆA RADINOST

Napravite sami sapun od mirisnog bilja

Ako imate volje i želje, uz malu dozu kreativnosti možete napraviti vrhunske mirisne preparate za osobnu higijenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

lavanda

,

sapun

,

biljni sapun

,

mirisno bilje

,

metvica

,

gavez

Ne morate skupo plaćati mirisne i šarolike sapune jer možete napraviti svoj vlastiti mirisni preparat s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo znanja.

Prvo morate odlučiti koje biste suho bilje željeli koristiti. Dobar odabir je lavanda radi finog mirisa, gavez (konjski rep, kilnjak...) radi sposobnosti umirivanja iritacije kože i metvica radi njene osvježavajuće prirode.

Osim toga trebat će vam i nekoliko drugih sastojaka. Prvi među njima je sapun, naravno (najbolje od glicerina). Zatim kalup za sapun i kuhalo za vodu (može improvizacija posude na posudu). Kad kažemo kalup ustvari mislimo na bilo što što može izdržati visoku temperaturu: to mogu biti raznorazne metalne, limene kutijice, kalupi za kolače, zdjelice, itd. Ipak, ako ste početnik, najbolje je da uzmete pravi kalup za sapun.

  • Premažite kalup za sapun biljnim uljem.
  • Zagrijte 1/3 šalice vode u kuhalu do laganog vrenja.
  • Dodajte 3 - 4 žlice smrvljenog bilja u vodu.
  • Maknite kuhalo s biljem s vatre i ostavite da se bilje topi u vodi 15 minuta.
  • Vratite kuhalo na vatru i dodajte sapuna narezanog na male kocke.
  • Kad se sapun otopi, mješavinu ulijte u kalup za sapun.
  • Ostavite na sobnoj temperaturi da se sapun stvrdne (biti će malo mekaniji od kupljenog sapuna)
  • Izvadite sapun iz kalupa i operite ruke.

Umjesto bilja, u otopinu sapuna možete dodati već gotovo mirisno biljno ulje za sapun (nikakvo drugo!). Obično na kilogram sapuna ide 10-15 mililitara ulja. Polako miješajte i budite oprezni, naročito ako radite s otvorenim plamenom, jer su pare koje se stvaraju prilikom topljenja sapuna zapaljive na temperaturi iznad 180 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Savjeti-hr.com

14.04.2010. 11:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh