« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina
MLJAC

Napravite hummus, najzdraviji namaz na svijetu

Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim, stoga, držite se ovog recepta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recept

,

humus

,

namaz

,

hummus

Hummus je namaz poznat više od 2000 godina, a potječe iz bliskoistočnih zemalja. Često ga koriste i kuhinje južnog Mediterana, a zapadna kultura ga je u novi vrijeme otkrila i od njega pravi razne varijacije.

Za pripremu hummusa najbitniji su omjeri sastojaka slanutka i sezama, kao i začina. Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim.

Slanutak je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a sezam je izrazito bogat kalcijem. Zbog svojih glavnih sastojaka, hummus je optimalnog omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća.

Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina B6, vlakana i lecitina. Niskog je glikemijskog indeksa te je zbog toga pogodan za dijabetičare, a ne sadrži ni masnoće životinjskog porijekla. Također ne sadrži gluten i pogodan je za osobe osjetljive na gluten.

Recept za hummus

Sastojci

20 dag kuhanog slanutka
1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
1 - 2 češnja češnjaka
0,5 dl maslinovog ulja
peršin (sitno nasjeckan)
2-3 žlice limunovog soka
 ½ žličice kajenskog papra
kiml - po želji
1 žličica mljevene crvene paprike - za posipati
maslinovo ulje
sol

Priprema

Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak - oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta.

Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama -  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku

19.05.2016. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh