« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
BOMBAŠKI NAPAD

Napadnut UN-ov konvoj u Siriji

Eksplozivna naprava aktivirana je nakon prolaska četiri vozila konvoja stranih promatrača koji od 15. travnja u Siriji trebaju nadzirati prekid vatre koji se ne poštuje

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

bombaški napad

Šest je sirijskih vojnika ozlijeđeno u srijedu u napadu na konvoj UN-ovih promatrača na ulazu u grad Deru, među kojima je bio i voditelj Robert Mood, a oporba je za napad optužila režim u Damasku i zatražila međunarodne ciljane zračne napade po uzoru na lanjsku operaciju u Libiji, javlja Hina.

Eksplozivna naprava aktivirana je nakon prolaska četiri vozila konvoja stranih promatrača koji od 15. travnja u Siriji trebaju nadzirati prekid vatre koji se ne poštuje. "Naprava je eksplodirala nakon prolaska četiri vozila UN-a", javio je fotograf agencije AFP.

Sirijsko nacionalno vijeće, vodeća oporbena koalicija, odmah je za napad optužila sirijski režim i tvrdi da on time želi potkopati UN-ovu misiju koja bi trebala okončati 14 mjeseci nasilja.

Šest je vojnika sirijske vojske ranjeno, a ozljede nisu zadobili ni norveški general Mood, koji je bio u pratnji nekoliko dužnosnika, niti novinari.

U Siriji je 70 promatrača, a za nekoliko dana trebalo bi ih biti 100, rekao je Mood.

Samir Našar, član Sirijskog nacionalnog vijeća, tvrdi da režim eksplozijama želi posijati neisgurnost i udaljiti promatrače.

Libijski režim predsjednika Bašara al-Asada ne priznaje oporbu i tvrdi da sukobe izazivaju "teroristi".

U srijedu su drugdje u Siriji ubijena četiri pripadnika provladinih snaga i jedan civil, a u susjednom Libanonu 70-godišnja žena vatrom koju su u pograničnom položaju otvorile sirijske snage.

Otkako je 12. travnja proglašen prekid vatre ubijeno je više od 800 osoba, prema podacima sirijske udruge za ljudska prava.

Posebni izvjestitelj UN-a i Arapske lige za Siriju, bivši glavni tajnik Kofi Annan izrazio je duboku zabrinutost i pozvao na prekid krvoprolića te kazao da se Sirija približava ponoru građanskog rata.

Sirijski pobunjenici zatražili su u srijedu međunarodne zračne napade na strateške ciljeve u operaciji kakvu je NATO lani izveo u Libiji. Time bi se, uvjereni su ustanici, spriječio građanski rat.

U intervjuu za saudijski dnevnik, zapovjednik Sirijske oslobodilačke vojske, pukovnik Riad Asad zaprijetio je napadima na vladine snage ako one ne prekinu operacije.

Sirija je u ponedjeljak održala prve višestranačke parlamentarne izbore, koje oporba smatra farsom demokracije. Dva dana poslije izbora još nisu objavljeni nikakvi rezultati.

U nasilju od ožujka 2011. ubijeno je gotovo 12.000 ljudi, uglavnom civila, žrtava vladinih snaga, tvrdi udruga za ljudska prava.

09.05.2012. 18:32:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh