« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREMLAĆIVANJE

Napadači na Miljuša i Galinca kod istražnog suca

Đorđe Vuletić i Darko Dakić u Istražnom centru, nije riječ o "uskočkom" predmetu pa se slučaj vodi po starom Zakonu o kaznenom postupku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Dušan Miljuš

,

Josip Galinec

,

Đorđe Vuletić

,

Darko Dakić

Đorđe Vuletić i Darko Dakić, dvojica od četvorice osumnjičenih napadača na novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca privedeni su prijepodne u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda.

Vuletića, bivšeg policajca i optuženika u slučaju tzv. zločinačke organizacije kojoj se sudilo krajem 90-ih, Dakića i još dvojicu osumnjičenika policija tereti za pokušaj ubojstva novinara Jutarnjeg lista Miljuša koji godinama piše o zagrebačkom podzemlju i poduzetnika Galinca 2008. Osumnjičeni su kao izvršitelji napada, čiji nalogodavac je još nepoznat.

Njih bi danas trebao saslušati istražni sudac Zdenko Posavec i nakon toga odlučiti o njihovom zadržavanju u pritvoru.

Od glasnogovornika suda Krešimira Devčića doznaje se da nije riječ o "uskočkom" predmetu pa se slučaj vodi po starom Zakonu o kaznenom postupku po kojemu istražni sudac prvo određuje do 48-satno zadržavanje u pritvoru. U tom roku državno odvjetništvo može podnijeti istražni zahtjev i zahtjev za jednomjesečnim pritvorom o čemu ponovno odlučuje istražni sudac.

Četvorka osumnjičena za oduzetnika i novinara Jutarnjeg lista koji godinama piše o kriminalu policija je prekjučer uhitila u akciji "Šok 3", jučer nastavljenoj novim uhićenjima i potragama za osobama koje se povezuje sa zagrebačkim podzemljem.

Mediji su objavili nepotvrđene informacije da se traga za nekadašnjim optuženicima iz tzv. zločinačke organizacije Nikicom Jelavićem, Zoranom Pripuzom, Veliborom Momčilovićem i Hrvojem Gašparincem, u javnosti poznatijima kao "dečki s Knežije". Njih se navodno traži zbog obavijesnih razgovora koji bi možda pomogli u rješavanju, ne samo brutalnih napada na Miljuša i Galinca, nego i nekih drugih kaznenih djela, pa i nerazjašnjena ubojstva iz proteklih godina.

Osim sinoćnje potvrde da je u akciji uhićeno šest osoba, iz MUP-a za sada šute o rezultatima "Šoka 3". Mediji, pak, javljaju da je uhićeno još osam osoba, među kojima Blaž Petrović, u tisku prozvan knjigovođa mafije, te da bi danas trebala uslijediti i nova privođenja.

Glasnogovornik Krunoslav Borovec kazao je kako će uslijediti nova privođenja istražnom sucu, no o broju i imenima nije želio ništa reći. Za danas je najavio novo službeno policijsko priopćenje.

Mediji nagađaju da je policija u pripremi akcije obavila 100-tinjak obavijesnih razgovora te da je sve krenulo nakon uhićenja Makedonaca u Rijeci zbog otmice koji su, navodno, bili povezani sa zagrebačkim krim-miljeom koji se navodno namjeravao još jače povezati s bugarskom mafijom.(hina/metro-portal)

24.12.2010. 12:12:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh